INFONET-468X60-BANNER

Malena solarna šupa generiše 100% energije potrebne za napajanje farme u Holandiji

24.07.2014. | Inhabitat

Stara farma u sred Holandije je dobila održivu nadogradnju sa dodatkom ove geometrijske metalne šupe sa fotonaponskim sistemom. Malena solarna šupa je delo arhitektonskog biroa Ruud Visser Architects, a ona je zamenila oronulu šupu pored štale. Vlasnici farme su tražili više funkcionalni prostor koji bi mogao da primi niz od 12 solarnih panela za generisanje sve energije koja im je potrebna da vode farmu.

Malena solarna šupa je neophodna prinova za ovo staro domaćinstvo. Ranije se mala šupa od metala i drveta nalazila pored veće štale. Vlasnici su koristili ovaj prostor za skaldištenje prikolice, opreme, baštenskog alata, hrane za ovce i živinu.

Ali prostor nije bio više adekvatan i raspadao se, tako da su vlasnici pitali biro Ruud Visser Architects da projektuju novu šupu za njih. Njihov jedini uslov je bio da trebaju da imaju dovoljno veliki krova da smeste 12 solarnih panela koji bi obezbedili svu potrenu električnu energiju za farmu.

Biro Ruud Visser je radio u saradnji sa arhitektom Fumi Hošinom kako bi stvorili strukturu koja bi bila funkcionalna, ali koja bi se takođe uklopila sa okružujućim istorijskim kvalitetom farme.

Oni su se odlučili za konstruktivni drveni ram prekriven sa metalnim panelim kako bi stvroili zaštićeni prostor kome se može pristupti ili preko malog otvora u blizini štale ili preko velikog otvora na suprotnom kraju. Krov je optimalno nagnut kako bi se povećala proizvodnja solarne energije tokom cele godine. Rezultat je šupa koja je savremena, a ipak deluje kao da je oduvek tu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;