BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Japanski Namba parkovi imaju krovnu baštu na osam nivoa sa vodopadima

21.07.2014. | Inhabitat

Kada razmišljamo o tržnim centrima, tipična slika koja nam pada na um je blagi niz međusobno povezanih kutija gde su galerije verovatno najuzbudljiviji deo. Pa, Namba parkovi, ogromni maloprodajni i kancelarijski kompleks u Osaki, Japan, u potpunosti razbija dosadni stereotip o tome kako to tržni centar treba da izgleda.

Sagrađeni na mestu starog Osaka bejzbol stadiona, ovi divni parkovi, koji su završeni 2003. godine od strane biroa Jerde Partnership, imaju krovnu baštu na osam nivoa koja obuhvata nekoliko gradskih blokova i ima lugove drveća, skupine stena, litica i kanjona, travnjake, potoke, vodopade, jezerca, pa čak i bašte za uzgoj povrća!

Namba parkovi su projektovani kada je zatvoren Osaka stadion, što je predstavljalo veliku priliku za stvaranje novog komercijalnog okruga odmah pored Namba železničke stanice, koja je samo na jednu stanicu od Kansai aerodroma.

Pošto je to jedno od prvih mesta koje će posetioci videti u gradu, vlasnik zemljišta, kompanija Nankai Electric Railway je zamolila arhitektonski biroa Jerde Partnership da osmisli novi projekat kao kapiju koja će redefinisati identitet Osake. Biro Jerde Partnership je projektovao Namba parkove kao ogromno zeleno prostranstvo i oazu usred gustog urbanog tkiva Osake.

Celokupni kompleks uključuje kancelarijsku kulu od 30 spratova i susedni tržni centar, ali ono što zaista izdvaja Namba parkove jeste njegov park na krovu koji se postepeno penje osam nivoa i pruža posetiocima osećaj kao da se zapravo nalaze na vrhu planine u prirodi dok se zapravo nalaze u sred grada.

Direktno ispod parka nalazi se isklesani kanjon koji urezuje sebi put kroz tržni centar, između prodavnica, holova, kafića, prostora za zabavu i rekreaciju. Restorani različitih kuhinja (japanski, korejski, italijanski i dr.) mogu biti pronađeni na šestom spratu, a prodavnice se nalaze između drugog i petog sprata. Prisutne su i terase koje se nalaze i na krovu i usred kanjona, amfiteatar za nastupe uživo, kao i prostori za male lične bašte i tezge za prodaju hrane i suvenira.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEGISGS-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;