Vertikalne mini zajednice sa baštama u stambenoj kuli u Antverpenu

16.07.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biroi C.F. Møller Architects i Brut su osvojili arhitektonski konkurs za projektovanje stambene kule mešovite namene u Antverpenu. Njihov predlog je održiva zajednica smeštena u različitim tipovima životnog prostora - od malih jedinica pogodnih za studente do stanova za veće porodice. Oni su grupisani u vertikalne mini zajednice koje stvaraju osećaj susedstva.

Stambena kula od 24 sprata je deo razvojnog plana za Novu južnu (Nieuw Zuid) oblast u Antverpenu, u blizini reke Šelde. Uvođenjem više prostora za pojedinačne domove, kao i zajedničke objekte, arhitekte su uspele da stvore zgradu koja je organizovana u klastere sličnih jedinica koji se otvaraju ka balkonskim prostorima.

Pored prodavnica, kancelarija i zajedničkih prostorija, kula obuhvata 116 domova koji hodaju po tankoj liniji između napakovanog osećaja stanovanja i komšijske brižnosti.

Vertikalne mini zajednice su obavijene u laganu mrežu i povezane su i organizovane u klasterima. Na vrhu, mreža formira bašte nalik staklenicima koje služe kao polu-otvoreni životni prostori. Pored se nalaze zajednički prostori za stanare. Na petom spratu je prostor sa uređenom zelenom krovnom terasom i zelenim prostorom trostruke visine koji nudi divan pogled na reku i Antverpen.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !