Arhitekte žele da pretvore brazilske stadione u socijalne stanove

15.07.2014. | Inhabitat

Sada kada euforija oko Svetskog prvenstva u fudbalu počinje da opada, postavlja se pitanje šta će Brazil uraditi sa 12 stadiona izgrađenih za potrebe masovnog sportskog događaja? Arhitekte Aksel de Stampa i Silvain Makauk iz organizacije 1Week1Project stvorili su hipotetički dizajn pod nazivom „Casa Futebol“ koji predlaže umetanje jeftinih stambenih jedinica u postojeće strukture.

Od ovog vikenda, Brazil mora da odluči šta će raditi sa stadionima i objektima izgrađenim za Svetsko prvenstvo. Privremene zgrade će biti demontirane, neke će se ponovo koristiti, ali će veliki broj objekta promeniti svrhu ili će biti srušeni, jer bi inače bili prazni. Neki od ovih stadiona bi mogli da se pretvore u javne parkove, ali jedan od najisplativijih planova se zasniva na ideji da se oni zadrže i koriste za razne događaje.

Projekat „Casa Futebol“, s druge strane, predlaže transformaciju stadiona u mnogo potrebno socijalno stanovanje. Modularne stambene jedinice će biti instalirane između betonskih stubova i naslagane oko oboda stadiona, koristeći prostor koji se inače ne koristi. Arhitekte planiraju da zadrže prvobitnu funkciju stadiona aktivnom, gde bi se procenat od prodatih karata koristio za održavanje stambenih jedinica.

Stategija projekta „Casa Futebol“ deluje kao najsvesniji predlog u socijalnom smislu, ali on postavlja brojna pitanja. Koji su konstruktivni i noseći kapaciteti stadiona? Da i će ove strukture moći da nose stotine dodatnih stambenih jedinica? Da li će stambene jedinice ometati normalno funkcionisanje stadiona? Kakvi socijalni uslovi bi bili kreirani sa njima?...

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...