Spektakularna Lotus zgrada u Kini

15.07.2014. | Inhabitat

Kineska arhitektura je poznata po svom sjaju i glamuroznoj mimikriji, a nedavno završena Lotus zgrada i narodni park arhitektonskog biroa iz Melburna Studio505 nije izuzetak.

Inspirisan lotosovim cvetom, jednim od najpovoljnijim simbolom u kineskoj kulturi, ovaj kulturni spomenik u obliku cveta dramatično raste iz veštačkog jezera u gradu Vujin u Kini i prikazuje tri faze razvoja cveta, od mladog pupoljka do zrelog cveta. Spektakularna nova zgrada je u pratnji sa osam hektara parka, a predstavlja novi presedan dizajna za region i ima za cilj da dalje katalizuje urbani razvoj i ekonomski rast.

Lotus zgrada je smeštena na vrhu postojeće dvospratne podzemne opštinske zgrade ispod jezera, a završena je 2013. godine i u njoj se nalaze delovi gradske direkcije za planiranje, sajamske hale i sale za sastanke.

Umotana u niz metalnih orebrenih latica, sa eksterijerom i enterijerom koji su obloženi sa mozaik pločicama koje stvaraju nesmetan gradijent boje od bele, preko bež do tamno roze. Ogromni luster dugačak sedam metara visi sa plafona u centru objekta poput tučka cveta.

Objekat je projektovan sa energetskom efikašnošću na umu, i u tom cilju on se hladi pomoću 2.500 geotermalnih šipova postvaljenih kroz osnovu veštačkog jezera. Prema arhitektama, centar koristi evaporativno hlađenje sa jezerske površine za pokretanje termo dimnjaka za prirodnu ventilaciju.

Noću, svetlosni šou pretvara Lotus zgradu u veliku umetničku atrakciju - atrakciju koja je pomogla da zgrada bude jedna od najpopularnijih znamenitosti u Vujinu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...