IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Vetroturbine u obliku saća povećavaju proizvodnju energije tri puta

07.07.2014. | Inhabitat

Zaboravite na tradicionalne vetroturbine sa tri loptice - ultra efikasna turbina budućnosti može izgledati potpuno drugačije ukoliko se profesor Juđi Ohia (Yuji Ohya) sa Kjušu Univerziteta pita. Profesor Ohia i njegov tim su nedavno predstavili Vetro Objektivi (Wind Lens), strukturu nalik saćama koja navodno utrostručuje količinu vetrenergije koja može biti dobijena iz vetroturbina na moru.

Vetro Objektivi su predstavljena u okviru Međunarodne izložbe obnovljive energije u Jokohami. Struktura radi slično lupi koja pojačava svetlost sunca - osim što u ovom slučaju, objektiv pojačava protok vetra.

Dizajn profesora Ohia i njegovog tima nema mnogo pokretnih delova - samo obruč (iliti obodni difuzor) koji „uvećava“ snagu vetroenergije, kao i turbinu koja se rotira od strane vetra zarobljenog sa obručom. Svaki objektiv, koji meri 112 metara u prečniku, može da obezbedi dovoljno energije za prosečno domaćinstvo.

Profesor Ohia ne zna da li će Vetro Objektivi biti komercijalno proizvođeni, ali ako ništa drugo, oni pružaju više estetski privlačnu alternativu tradicionalnim vetroturbinama na moru.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;