PRIJAVA-468X60-BANNER

Obrazovni centar sa zelenim krovom koji je potopljen ispod parka u Češkoj

02.07.2014. | Inhabitat

Iako ekološka arhitektura postaje sve popularnija širom sveta, održivi dizajn se skoro uvek može naći u strukturama okrenutim prirodi poput ovog ekološkog obrazovnog centra. Krkonoše planinski centar za ekološko obrazovanje je projektovano od strane praškog biroa Petr Hájek Architekti i predstavlja ekološki dizajn sa niskim uticajem na okolinu.

Obrazovni centar je smešten u parkovskom okruženju u severnom češkom gradu Vrhlabi, a karakteriše ga forma koja je potopljena u teren parka kako bi se smanjio vizuelni uticaj, a završen je sa geometrijskim krovnim ravnima sa zelenilom koje su inspirisane obližnjim planinskim vencem Krkonoše.

Ugaoni krov inspirisan planinom se sastoji od trouglova pokrivenih sedumom koji su uokvireni metalnim vektorima koji predstavljaju padine obliženjeg planinskog venca. Strane zgrade koja se nalazi iznad zemlje su zastakljene zbog pružanja pogleda na pejzaž i puštanja prirodne svetlosti u objekat.

Novi obrazovni centar, koji se sastoji od konferencijske sale, učionice, izložbenog prostora i istraživačkih laboratorija, je odvojen pasažom od postojećih administrativnih kancelarija. Parking je takođe smešten ispod zemlje sa posebnim ulazima za bicikliste i kola.

Deo misije centra je da edukuje i promoviše očuvanje prirode, te je stoga on projektovan sa energetski efikasnim principima. Veći deo zgrade je izgrađen ispod zemlje kako bi se ublažile vremenske oscilacije i smanjili troškovi grejanja i hlađenja.

Za razliku od konstruktivnih zidova, koji su izgrađeni od sivog, hladnog betona, mnoge particije, podovi i nameštaj je napravlje od iverice boje meda kako bi se dodao na osećaju toplote u enterijeru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;