INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rehabilitovanje indistrijskog područja u Portugalu uz pomoć recikliranih paleta i solarne energije

02.07.2014. | Inhabitat

Tagus linearni park u Portugalu od 15.000 kvadratnih metara je smešten pored reke u okviru bivše peščare i obuhvata 3,7 milja pešačkih staza. Projektanti iz biroa Atelier Difusor de Arquitectura i pejzažne arhitekte iz preduzeća Topiaris su uspostavili novu vezu između plaže i prirodnih područja postavljanjem 700 metara podignutih drvenih staza koje se završavaju kod Opservatorije Bird koja je izgrađene od recikliranih paleta.

Projekat kombinuje reciklirane materijale, kao što su gume i stare palete kako bi se stvorio prostor za ekološko obrazovanje, slobodno vreme i sport. Park je smešten u Povoa de Santa Iria u Portugalu, i ima za cilj da obezbedi stanovnicima susednih urbanih zajednica sa izlazom na rečnu obalu i direktni kontakt sa rekom koja je, do nedavno, bila blokirana od strane velikih industrijskih parcela. Sada ljudi svih uzrasta i iz različitih sfera života mogu da provode svoje slobodno vreme ovde i da uživaju u sportovim, pecanju, šetnji i biciklizmu.

Park obuhvata jednu multifunkcionalnu površinu pod nazivom „Ribarska plaža“ i pešačke staze od 3,7 milja koje povezuju urbana i prirodna područja i koje konvergiraju ka plaži. Nekoliko tipova objekta je izgrađeno za edukacione i rekreacione potrebe.

Ribolovačke platforme, skloništa, tereni za odbojku na pesku i igrališta su napravljeni od recikliranih guma i paleta kako bi stvorili zanimljivi i dinamični prostor. Mreža puteva, napravljena od betonskih ploča, je okružena biljkama koje su u suprotnosti sa peskovitom oblašću. Noću je prostor 100 odsto osvetljen sa osvetljenjem koje se napaja isključivo solarnim putem.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;