Rehabilitovanje indistrijskog područja u Portugalu uz pomoć recikliranih paleta i solarne energije

02.07.2014. | Inhabitat

Tagus linearni park u Portugalu od 15.000 kvadratnih metara je smešten pored reke u okviru bivše peščare i obuhvata 3,7 milja pešačkih staza. Projektanti iz biroa Atelier Difusor de Arquitectura i pejzažne arhitekte iz preduzeća Topiaris su uspostavili novu vezu između plaže i prirodnih područja postavljanjem 700 metara podignutih drvenih staza koje se završavaju kod Opservatorije Bird koja je izgrađene od recikliranih paleta.

Projekat kombinuje reciklirane materijale, kao što su gume i stare palete kako bi se stvorio prostor za ekološko obrazovanje, slobodno vreme i sport. Park je smešten u Povoa de Santa Iria u Portugalu, i ima za cilj da obezbedi stanovnicima susednih urbanih zajednica sa izlazom na rečnu obalu i direktni kontakt sa rekom koja je, do nedavno, bila blokirana od strane velikih industrijskih parcela. Sada ljudi svih uzrasta i iz različitih sfera života mogu da provode svoje slobodno vreme ovde i da uživaju u sportovim, pecanju, šetnji i biciklizmu.

Park obuhvata jednu multifunkcionalnu površinu pod nazivom „Ribarska plaža“ i pešačke staze od 3,7 milja koje povezuju urbana i prirodna područja i koje konvergiraju ka plaži. Nekoliko tipova objekta je izgrađeno za edukacione i rekreacione potrebe.

Ribolovačke platforme, skloništa, tereni za odbojku na pesku i igrališta su napravljeni od recikliranih guma i paleta kako bi stvorili zanimljivi i dinamični prostor. Mreža puteva, napravljena od betonskih ploča, je okružena biljkama koje su u suprotnosti sa peskovitom oblašću. Noću je prostor 100 odsto osvetljen sa osvetljenjem koje se napaja isključivo solarnim putem.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...