Roj malih robota „minigraditelja“ može da 3D odštampa celu zgradu na licu mesta

30.06.2014. | Inhabitat

Iako je pojava 3D štampe pokrenula veliki broj novotarija u svetu dizajna, uslov da 3D štampači budu veći od objekta koji proizvode predstavlja veliku prepreku - naročito u arhitekturi. Međutim, inovativni novi projekat pod nazivom „Minigraditelji“ (Minibuilders) je spreman da prevaziđe to ograničenje i preokrene građevinsku industriju.

„Minigraditelji“ su razvijeni od strane istraživača sa Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC) i sastoje se od tri porodice malih robota koji zajedno rade na izgradnji džinovske strukture koja je daleko veća od njihove male veličine.

Minigraditelji se sastoje od tri robota, od kojih je svaki programiran da vrši različite funkcije za tri različite faze procesa izgradnje: Temelji, Zidovi i Plafoni, i Ojačanje. Prvo robot za temelje 3D odštampa bazu strukture na osnovu definicanog puta koji prati uz pomoć senzora.

Jednom kada je temelj na mestu, manji Grip robot se penje na slojeve temelja i produžava naviše strukturu sa 3D odštampanim zidovima i plafonima sa otvorima za prozore i vrata. Na kraju, Vakuum robot završava posao i ojačava novoizgrađenu ljusku sa dodarnim slojevima.

Iako tri različita tipa robota nisu dizajnirani da rade zajedno u isto vreme, mobilni roboti koji pripadaju istoj grupi mogu da rade istovremeno kako bi se ubrzao proces gradnje. Drugim rečima, više Grip robota mogu da se koriste u isto vreme da izgrade zidove i plafone. Istraživači sa IAAC su takođe implementirali 1:1 prototip 3D štampan od strane minigraditelja koji je trenutno izložen u Muzeju dizajna u Barseloni.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

TECE
TECE
ZAGREB
www.tece.hr

PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...