Krov pod uglom protiv letnjeg sunca

27.06.2014. | Energetska efikasnost

Svaki objekat ima dva velika izazova - prvi je da se ugreje u toku hladnih dana, dok je drugi da izdrži letnje sunce i održi optimalnu temperaturu. Primenama različitih mera energetske efikasnost, ovo više ne predstavlja veliki problem. Danas ćemo pogledati kako se u toku izgradnje objekta treba misliti na letnje temperature.

"Pustinjska kuća" je izgrađena u Australijskoj pustinji i mora da odoli letnjim temperaturama koje prelaze i 45 C, dok se temperature u zimskim mesecima spuštaju i do -6 C. Arhitektonski biro Dunn & Hillam je primenio neke metode prilikom same izgradnje objekta, kako bi optimizovao kuću za ekstremne uslove pustinje.

 

Kuća je, jednim delom, ukopana u zemlju, kako bi imala prirodnu izolaciju. Krov kuće je pod uglom, što omogućava prirodan tok vazduha, time stvarajući prijatnu mikroklimu u kući. Krovni prepusti sprečavaju letnje sunčeve zrake da pregrevaju sam objekat.

Krov kuće je prekriven fotonaponskim panelima i cevno-vakuumskim solarnim sistemom za zagrevanje potrošne tople vode. Zanimljivo je da je sprat kuće napravljen od prefabrikovanih betonskih panela punjenih izolacionim materijalom, preko kojih je postavljena vlaknasto-cementna pokrivka kao fasada. Ovakvim sistemom izolacije i načinom izgradnje krova, kuća održava optimalnu temperaturu u unutrašnjosti, bez obzira na spoljašnje uticaje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...
Rajko 05.02.2021.
Haos u mirnom stambenom elitnom delu opšti...