Krov pod uglom protiv letnjeg sunca

27.06.2014. | Energetska efikasnost

Svaki objekat ima dva velika izazova - prvi je da se ugreje u toku hladnih dana, dok je drugi da izdrži letnje sunce i održi optimalnu temperaturu. Primenama različitih mera energetske efikasnost, ovo više ne predstavlja veliki problem. Danas ćemo pogledati kako se u toku izgradnje objekta treba misliti na letnje temperature.

"Pustinjska kuća" je izgrađena u Australijskoj pustinji i mora da odoli letnjim temperaturama koje prelaze i 45 C, dok se temperature u zimskim mesecima spuštaju i do -6 C. Arhitektonski biro Dunn & Hillam je primenio neke metode prilikom same izgradnje objekta, kako bi optimizovao kuću za ekstremne uslove pustinje.

 

Kuća je, jednim delom, ukopana u zemlju, kako bi imala prirodnu izolaciju. Krov kuće je pod uglom, što omogućava prirodan tok vazduha, time stvarajući prijatnu mikroklimu u kući. Krovni prepusti sprečavaju letnje sunčeve zrake da pregrevaju sam objekat.

Krov kuće je prekriven fotonaponskim panelima i cevno-vakuumskim solarnim sistemom za zagrevanje potrošne tople vode. Zanimljivo je da je sprat kuće napravljen od prefabrikovanih betonskih panela punjenih izolacionim materijalom, preko kojih je postavljena vlaknasto-cementna pokrivka kao fasada. Ovakvim sistemom izolacije i načinom izgradnje krova, kuća održava optimalnu temperaturu u unutrašnjosti, bez obzira na spoljašnje uticaje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 26.10.2021.
Samo da ne bude ko cvetni trg ili plato kod...
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...