Kuća za drveće donosi zelenilo u gradsko jezgro u Vijetnamu

25.06.2014. | Gizmag

Poput mnogih stambenih gradskih područja, okrug Tan Bin u vijetnamskom gradu Ho Ši Min je prilično u nedostatku sa zelenilom. Lokalni arhitektonski biro Vo Trong Nghia Architects je želeo da pretvori svakodnevni život udobnijim za jednu porodicu izgradnjom nečega poput privatne oaze unutar užurbane metropole.

Nedavno završena Kuća za drveće (House for Trees) je izgrađena po ceni od 156.000 američkih dolara i ima ukupnu površinu od 226 metara kvadratnih. Dom je podeljen u pet velikih kutija koje se razlikuju po visini i imaju zelene krovove na kome je smešteno drveće koje raste unutar sloja zemljišta od 1,5 metara dubine.

Osim što čini život prijatnijim za stanare, zeleni krovovi takođe služe praktičnoj svrsi, dodajući na izolaciji i stepenu zaštite kuće od padavina koje su posebno obilne u ovom delu sveta.

Svaka od kutija koja čini kuću je izgrađena pomoću oplate od bambusa i betona, a karakteriše je ventilisana šupljina između betonskih spoljašnjih zidova i unutrašnjih zidova od cigle koja služi da smanji prenos toplote. Zajednički prostori poput salona i trpezarije se nalaze na nivou ulice, dok se privatne oblasti kao što su kupatila i spavaće sobe smeštene na spratu.

Delimično osenčeno dvorište je obimno u površini i nalazi se između ovih betonskih kutija, dok niz zgodnih pasarela omogućava stanarima kuće da se kreću između nekih od gornjih nivoa kutija, bez potrebe da se spuste u prizemni nivo.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...