PRIJAVA-468X60-BANNER

Sirotište u Maliju se hladi uz pomoć prirodne ventilacije i strategija zelene gradnje

24.06.2014. | Inhabitat

Uprkos činjenici da je smešteno u nepodnošljivoj toploti Zapadne Afrike, sirotiše „Falatow Jigiyaso“ nema potrebu za klimatizacijom ili ventilatorima zahvaljujući kombinaciji prirodne ventilacije i drugih pametnih tehnika gradnje.

Arhitektonski biro F8 Architecture je projektovano obdanište sa fotonaponskim panelima i sistemom za prečišćavanje otpadne vode na licu mestu koji se uliva u jezerce koje se koristi za gajenje riba. Ovo pruža mogućnost za sirotište da obrazuje decu i lokalno stanovništvo o održivoj praksi koja može imati koristi za sve.

Biro F8 Architecture je uspostavio niz ključnih principa dok je projektovao sirotiše: Smanjenje solarnog dobitka, prihvatanje prirodne ventilacije i poboljšanje toplotne mase. U tom cilju je korišćen šuplji betonski blok za izgradnju zidova u obliku slova H ispunjen sa banco-om (mešavina blata i ljuspica).

Drugi krov pruža zaklon od sunca tako što pokriva najveći deo zgrade i terase koja se koristi za dečije aktivnosti na prvom spratu. Prirodna ventilacija je postignuta preko pažljivo projektovanog rasporeda prostorija i dodatka ventilacionih rešetki u svakoj od zgrada.

Pošto se država Mali suočava sa ozbiljnim nestašicama vode, sistem za upravljanje otpadnih voda je bio ključna karakteristika projekta. Nakon što je čvrsti otpad razdvojen, tečnost prolazi kroz bio-filter koji koristi anaerobne bakterije da očisti vodu. Ova prečišćena voda zatim teče do otvorenog jezerca koje se koristi za uzgoj riba, a višak vode se koristi za poljoprivredu.

Sistem za prečišćavanje je toliko efikasan da on rezultira u nekoliko žetvi godišnje umesto samo jedne. Ove karakteristike su dale objekat koj savršeno odgovara njegovoj okolini i pruža deci i meštanima priliku da nauče više o baštovanstvu i uzgoju ribe.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;