Ludowici crep - tradicija za energetsku efikasnost

26.01.2009. |

Proizvođač crepa Ludowici jedan je od najpoznatijih proizvođača crepa u SAD, sa tradicijom koja zadire daleko u prošlost. Porodica Ludovisi je još 1600. godine bila poznata u Rimu po proizvodnji crepa, kada se seli u Nemačku i nastavlja sa proizvodnjom pod imenom Ludowici.

Dva veka kasnije Carl Ludowici seli se u Čikago. Godine 1906. kompanija Ludowici kupuje Celadon, vlasnika nakveće ciglane u SAD tog vremena. Već osam godina kasnije fabrika u Lexingtonu udvostručava svoje kapacitete. CertainTeed kupuje Ludowici-Celadon, ali zadržava poznato ime. Godine 2003. Ludowici se ujedinjuje sa najvećim evropskim proizvođačem opekarskih proizvoda, multinacionalnom kompanijom Terreal.

Posebna odlika Ludowici crepa jeste veliki izbor boja, oblika i tekstura. Postoji i mogućnost izrađuvanja pojedinih ukrasnih komada (slemena ili krovni venac npr). Treba naglasiti i proizvodnju radijalnih komada u odnosu na specifičan slučaj krova nad kružnom/polukružnom osnovom, tako da se komadi uklapaju u pravilnim redovima koji se sužavaju ka vrhu kupaste krovne ravnistrukture.

Kompanija u svoju ponudu uključuje i procenu troškova prema projektu investitora. Na sajtu Kompanije možete pronaći kompletne kataloge boja i oblika u PDF formatu.

Ovo su samo neki od podataka koji oslikavaju prednosti Ludowici crepa:

  • garantni period iznosi 75 godina (garancija, PDF), proizvođač se obavezuje da zameni ili nadoknadi sve oštećene komade
  • mnogi krovovi pokriveni Ludowici crepom traju već preko 100 godina
  • po tvrdnji proizvođača njihov crep je 3-5 puta trajniji od metalnih, betonskih, bitumenskih i sintetičkih krovnih pokrivki
  • spravlja se samo od gline i vode, tehnologijom koja se u potpunosti oslanja na tradiciju pravljenja opekarskih proizvoda staru 6.000 godina
  • prirodne i mehaničke osobine materijala dozvoljavaju recikliranje, ponovnu upotrebu ili prenamenu (polomljeni komadi mogu koristiti kao podloga za puteve i sl)
  • boje ne blede
  • padavine se ne zadržavaju na površini crepa, ne spiraju crep, a upijanje vode je manje od 1%.

Ludowici crep zbog svojih osobina spada u jedan od proizvoda sa LEED sertifikatom. Svaka od tri njegove osobine dovoljna je da ga svrsta na ovu listu:

  • posebne boje crepa sprečavaju pojavu vrelih ostrva – karakterističnu za mnoge slične krovove (SRI index je 29 - Solar Reflectance Index)
  • ovi crepovi doprinose sa 3% u ukupnom materijalu koji je moguće reciklirati sa jednog objekta
  • ispunjava LEED standard kod svih projekata udaljenih 800km od mesta proizvodnje.

Ludowici crep je nosilac nekoliko prestižnih sertifikata: Cool Roof Rating Councile, US Green Building Councile Member, Energy Star.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...