PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Ludowici crep - tradicija za energetsku efikasnost

26.01.2009. | Ludowici Roof Tile

Proizvođač crepa Ludowici jedan je od najpoznatijih proizvođača crepa u SAD, sa tradicijom koja zadire daleko u prošlost. Porodica Ludovisi je još 1600. godine bila poznata u Rimu po proizvodnji crepa, kada se seli u Nemačku i nastavlja sa proizvodnjom pod imenom Ludowici.

Dva veka kasnije Carl Ludowici seli se u Čikago. Godine 1906. kompanija Ludowici kupuje Celadon, vlasnika nakveće ciglane u SAD tog vremena. Već osam godina kasnije fabrika u Lexingtonu udvostručava svoje kapacitete. CertainTeed kupuje Ludowici-Celadon, ali zadržava poznato ime. Godine 2003. Ludowici se ujedinjuje sa najvećim evropskim proizvođačem opekarskih proizvoda, multinacionalnom kompanijom Terreal.

Posebna odlika Ludowici crepa jeste veliki izbor boja, oblika i tekstura. Postoji i mogućnost izrađuvanja pojedinih ukrasnih komada (slemena ili krovni venac npr). Treba naglasiti i proizvodnju radijalnih komada u odnosu na specifičan slučaj krova nad kružnom/polukružnom osnovom, tako da se komadi uklapaju u pravilnim redovima koji se sužavaju ka vrhu kupaste krovne ravnistrukture.

Kompanija u svoju ponudu uključuje i procenu troškova prema projektu investitora. Na sajtu Kompanije možete pronaći kompletne kataloge boja i oblika u PDF formatu.

Ovo su samo neki od podataka koji oslikavaju prednosti Ludowici crepa:

  • garantni period iznosi 75 godina (garancija, PDF), proizvođač se obavezuje da zameni ili nadoknadi sve oštećene komade
  • mnogi krovovi pokriveni Ludowici crepom traju već preko 100 godina
  • po tvrdnji proizvođača njihov crep je 3-5 puta trajniji od metalnih, betonskih, bitumenskih i sintetičkih krovnih pokrivki
  • spravlja se samo od gline i vode, tehnologijom koja se u potpunosti oslanja na tradiciju pravljenja opekarskih proizvoda staru 6.000 godina
  • prirodne i mehaničke osobine materijala dozvoljavaju recikliranje, ponovnu upotrebu ili prenamenu (polomljeni komadi mogu koristiti kao podloga za puteve i sl)
  • boje ne blede
  • padavine se ne zadržavaju na površini crepa, ne spiraju crep, a upijanje vode je manje od 1%.

Ludowici crep zbog svojih osobina spada u jedan od proizvoda sa LEED sertifikatom. Svaka od tri njegove osobine dovoljna je da ga svrsta na ovu listu:

  • posebne boje crepa sprečavaju pojavu vrelih ostrva – karakterističnu za mnoge slične krovove (SRI index je 29 - Solar Reflectance Index)
  • ovi crepovi doprinose sa 3% u ukupnom materijalu koji je moguće reciklirati sa jednog objekta
  • ispunjava LEED standard kod svih projekata udaljenih 800km od mesta proizvodnje.

Ludowici crep je nosilac nekoliko prestižnih sertifikata: Cool Roof Rating Councile, US Green Building Councile Member, Energy Star.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;