INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Renzo Pjano projektovao stakleni armadilo u Parizu

23.06.2014. | Gizmag

Čuveni italijanski arhitekta Renzo Pjano projektovao je upečatljivi novi dom za fondaciju „Jérôme Seydoux-Pathé“ u Parizu. Zgrada je upečatljiva, zakrivljena konstrukcija koja se nalazi između dve već postojeće strukture. Ona zadržava očuvanu fasadu starije zgrade, koja je ukrašena sa skulpturama od Rodena. Arhitekta Renzo Pjano je možda najpoznatiji po projektovanju najviše zgrade u Evropi, nebodera Šard (Shard) u Londonu. 

Fondacija „Jérôme Seydoux-Pathé“ sebe opisuje kao „organizaciju koja je posvećena očuvanju nasleđa kompanije Pathé, kao i promociji kinomatografske umetnosti“. Njen novi štab je projektovan sa ciljem da zadovolji potrebe fondacije i poboljša kvalitet okolnih prostora.

Sama lokacija zgrade u istorijskom bloku je zahtevala posebno obraćanje pažnje na njeno uklapanje u prostor. Ona se nalazi na mestu nekadašnjeg pozorišta iz 19. veka, koje će kasnije postati jedan od prvih bioskopa u Parizu. Dve postojeće zgrade na lokacije su morale da budu srušene kako bi se smestila nova struktura u okviru ograničenja lokacije, ali fasada je zadržana i obnovljena zbog svoje istorijske i umetničke vrednosti.

Zakrivljeni oblik nove strukture poboljšava prodor prirodne svetlosti i vazduha u susednim zgradama i povećava količinu okolnog prostora, ostavljajući dovoljno prostora za zadnju baštu. Lučni krov je formiran od stakla kako bi se omogućio prodor svetlosti u kancelarije. Njegov vrh je jedino vidljiv iz daljine, kako štrči iza fasade i diži se iznad okolnih zgrada.

Pored kancelarija Fondacije, zgrada smešta arhive kompanije Pathé, izložbene prostore i salu za projekcije od 70 mesta. Fondacija „Jérôme Seydoux-Pathé“ ima ukupnu površinu od 2.200 kvadratnih metara sa visinom od 25 metara koja se prostire preko pet sprata. Zgrada će biti završena i otvorena početkom septembra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;