PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Studenti napravili crep koji uklanja smog

12.06.2014. | Inhabitat

Tim ambicioznih studenata na Univerzitetu Kalifornija u Riversajdu je razvila novo oružje protiv zagađenja vazduha. Za učestvovanje na studentskom konkursu Agencije za zaštitu životne sredine SAD-a (EPA), oni su stvorili crep obložen sa titanijum dioksidom koji može da uništi čestice smoga u atmosferi, suštinski eliminišući veliki procenat štetnog gasa azot oksida koga emituju vozila i elektrane.

Opšte je poznato da se smog dobija od gasova oksida azota koji reaguju na sunčevu svetlost, suštinski osuđujući da gradovi sa najgušćim saobraćajem postanu visoko zagađeni gradovi. Kroz svoje istraživanje, studenti su otkrili da oblaganjem glinenih pločica sa titan dioksidom, 88 do 97 odsto oksida azota može biti uklonjeno iz atmosfere i razbijeno na manje štetna jedinjenja.

Titanijum dioksid je česta, jeftina hemikalija koja se može naći u različitim svakodnevnim proizvodima. U stvari, ona je toliko jeftina da su studenti izračunali da prosečni stambeni krov može biti pokriven sa crepom obloženim sa ovom hemikalijom za samo 5 američkih dolara. Nakon jedne godine, istraživanje pokazuje da bi crep mogao da razbije ekvivalentan broj čestica smoga koji je nastao automobilom koji je prešao 11.000 milja.

Zahvaljujući njihovom revolucionarnom istraživanju, studenti su osvojili 15.000 dolara nagrade takmičenja EPA P3 (People, Prosperity and the Planet), ali oni ne odustaju još. Tim želi da nastavi da proširuje njihove istraživačke horizonte dodavanje njihovog premaza od titanijum dioksida na spoljašnje farbe, beton i infrastrukturne elemente.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;