PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Nevidljivi vidikovac koji se besprekorno stapa sa škotskim pejzažom

11.06.2014. | Inhabitat

Studenti arhitekture Angus Riči i Danijel Tajler su nedavno završili „Vidikovac“ (Lookout), malu strukturu od ogledala stvorenu kao deo inicijative Putevi pejzaža u Škotskoj.

Smeštena u rustičnom okruženju Loha Lomonda i Nacionalnog parka Trosačes (Trossachs) u Škotskoj, reflektivna zgrada bi bilo skoro neprimetna da ne postoje strateški postavljeni otvori obloženi drvetom. Projekat je razvijen kao deo teze za Napredni arhitektonski dizajn ova dva studenta na Stračklajd univerzitetu u Glazgovu.

Struktura je sagrađena rukom i sastoji se od drvene konstrukcije koja je napravljena van lokacije postavke, a zatim kamionima dovežena u Nacionalni park. Kada je struktura postavljena na poziciju, Riči i Tajler su postavili na podsloj od brezinog dreveta listove nerđajućeg čelika koji je uglačan do mere da je postao ogledalo. Kako bi smanjili otpad i troškove izgradnje, projektanti su koristili standardne veličine listova čelika koji su odredili konačni oblik kvadra.

Kako bi uokvirili poglede na jezero i planine, Riči i Tajler su isekli delove u strukturi kako bi posetioci mogli da sede ili szoje unutar. Inspirisani japanskom arhitekturom, isklesani prostori su obloženi sa otpornim drvetom. Izložene i tretirane ivice od šperploče uokviruju poglede koji se odražavaju u ogledalima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;