INFONET-468X60-BANNER

Energetski efikasna kuća GG u Španiji

06.06.2014. | Gizmag

Španski arhitektonski biro Alventosa Morell Arquitectes je nedavno završio rad na prefabrikovanoj, energetski efikasnoj kući koja se nalazi na planinskom vencu Monteseni, severozapadno od Barselone. Kuća, nazvana Casa GG, je izgrađena za samo četiri meseca - ali ova činjenica prevazilazi impresivan napor koji je utošen u proučavanju najboljeg načina za smanjenje potrošnja energije pre izgradnje.

Sa 111 kvadratnih metara korisne površine, jednospratna kuća Casa GG je jednostavno seosko stanište koje je udobno smešteno među okolnim stablima. Konstruktivno, ona se sastoji od šest kutijastih modula od drveta, koji su spojeni zajedno međuprostorom. Moduli su prefarbikovani van gradilišta korišćenjem održivog drveta, a zatim su transportovani kamionima na lokaciju i potom pozicionirani uz pomoć krana.

Unutrašnjost kuće je poprilično obična i po ničemu specifična. Jedno kupatilo, kuhinja i tri spavaće sobe se nalaze u okviru modula, a dom takođe poseduje trpezariju, dnevni boravak i garažu. Obični drveni zidovi su razbijeni u delovima od strane velikih staklenih prozora i vrata koja čine najveći deo sunčeve toplotne dobiti i povećavaju unutrašnju temperaturu na prirodan način.

Pre nego što su započeti radovi na izgradnji, biro Alventosa Morell Arquitectes je imao kontakte sa Meteorološkom službom Katalonije u cilju dobijanja detaljnih informacija o lokalnim vremenskim uslovima. Sa ovim podacima, očekivani efekti solarnog dobitka, vlažnosti i preovlađujućeg vetra su mereni i sa njima je određena najbolja orijentacija za kuću, kao i broj i smeštaj prozora i staklenih vrata.

Kuća poseduje sistem za prečišćavanje kišnice i solarni sistem tople vode, dok aluminijumski venecijaneri smanjuju solarni dobitak toplote od prozora u letnjim mesecima. Celokupni enterijer može biti zagrejan sa samo jednim radijatorom od 1KW - koji zauzvrat mora da radi samo dva sata dnevno, čak i zimi. Kada toplije vreme udari, prozori se jednostavno otvore kako bi preovlađujući hladni planinski vazduh hladio kuću.

U okviru tehničkog opisa koji je biro obelodanio nalaze se nekoliko poređenja sa Passivhaus standardom za energetski efikasne kuće, iako sama kuća Casa GG nije primila zvanični Passivhaus sertifikat. U svakom slučaju, kuća GG je svakako energetski-efikasan dom, a biro navodi da je njemu potrebno 76,77% manje energije za grejanje u poređenju sa tradicionalno izgrađenim kućama slične veličine u istom kraju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;