Prizmatična kuća na štulama u eklektičkom holandskom komšiluku

29.05.2014. | Inhabitat

Nedavno završena kuća KLM, delo arhitektonskog biroa DWG, svakako privlači pažnju suseda. Njen elegantan i neobičan prizmatičan dizajn, koji je izdignut od zemlje uz pomoć betonskih stubova, se ističe u oblasti grada uništenoj u požaru pre nekoliko godina.

Smeštena u kraju Rombek u gradu Enshede, kuća KLM je najnoviji projekat koji je završen u kraju grada koji je uništen od strane eksplozije skladišta vatrometa 2000. godine. Umesto da se okrene ka tipičnoj urbanističkoj strategiji projektovanja, opštinska vlast je odlučila da dozvoli stanovnicima da projektuju i izgrade kuće u skladu sa svojim ukusima, omogućavajući arhitekti i vlasniku kuće KLM, Mihaelu de Vitu da pusti maštu na volju.

KLM kuća je postala poseban orijentir u ovom eklektičkom komšiluku zahvaljujući svojoj tamnoj fasadi, kao i čudnoj, mada ipak strateško planiranoj formi. Podržana od strane betonskih stubova, kutijasta kuća se nalati visoko iznad ulice.

Podizanjem strukture iznad nivoa ulice, arhitekta de Vit je bio u stanju da pruži kući optimalno unutrašnje osvetljenje, kao i privatnost od suseda. Unutrašnjosti kuće se može pristupiti preko centralnog stepeništa sa parking prostora ispod kuće. Stepenište se pruža kroz životni prostor i završava skorz gore na krovnoj terasi.

Zbog svog čudnog oblika i obloge od tamnog drveta, kuća KLM je pobrala veliki broj nadimaka od suseda kao što su „kertridž“, „Pandorina kutija“ ili „crni kovčeg“.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...