INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prizmatična kuća na štulama u eklektičkom holandskom komšiluku

29.05.2014. | Inhabitat

Nedavno završena kuća KLM, delo arhitektonskog biroa DWG, svakako privlači pažnju suseda. Njen elegantan i neobičan prizmatičan dizajn, koji je izdignut od zemlje uz pomoć betonskih stubova, se ističe u oblasti grada uništenoj u požaru pre nekoliko godina.

Smeštena u kraju Rombek u gradu Enshede, kuća KLM je najnoviji projekat koji je završen u kraju grada koji je uništen od strane eksplozije skladišta vatrometa 2000. godine. Umesto da se okrene ka tipičnoj urbanističkoj strategiji projektovanja, opštinska vlast je odlučila da dozvoli stanovnicima da projektuju i izgrade kuće u skladu sa svojim ukusima, omogućavajući arhitekti i vlasniku kuće KLM, Mihaelu de Vitu da pusti maštu na volju.

KLM kuća je postala poseban orijentir u ovom eklektičkom komšiluku zahvaljujući svojoj tamnoj fasadi, kao i čudnoj, mada ipak strateško planiranoj formi. Podržana od strane betonskih stubova, kutijasta kuća se nalati visoko iznad ulice.

Podizanjem strukture iznad nivoa ulice, arhitekta de Vit je bio u stanju da pruži kući optimalno unutrašnje osvetljenje, kao i privatnost od suseda. Unutrašnjosti kuće se može pristupiti preko centralnog stepeništa sa parking prostora ispod kuće. Stepenište se pruža kroz životni prostor i završava skorz gore na krovnoj terasi.

Zbog svog čudnog oblika i obloge od tamnog drveta, kuća KLM je pobrala veliki broj nadimaka od suseda kao što su „kertridž“, „Pandorina kutija“ ili „crni kovčeg“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;