INFONET-468X60-BANNER

Stari vodotoranj pretvoren u Kuću u oblacima

29.05.2014. | Inhabitat

Mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs često pratimo projekte konverzije starih struktura u komforne stambene prostore, ali se do sada nismo susreli sa konverzijom vodotornja.

Ovo arhitektonsko čudo, nazvano „Kuća u oblacima“, je izgrađeno pre 85 godina kao vodotoranj za mesto Torpenes, u grofoviji Safok u Engleskoj, ali danas služi kao smeštaj za svakoga ko je u potrazi za fascinantnim mestom sa koga će posmatrati prelepi seoski pejzaž. Pročitajte ispod o istoriji vodotornja, koja je podjednako jedinstvena kao i sam toranj.

Prilikom prve izgradnje vodotornja, stanovnici Torpensa su bili protivni ovome, jer su smatrali da on naružuje njihove netaknute pejzaže. Imajući to u vidu, njihovo rešenje projekta je bilo da ga zamaskiraju kao izdignutu kuću u visini.

Nakon nekoliko decenija vodotoranj je nadživeo svoju korisnost i ostavljen je sam sebi, napušten kao i mnogi zastareli objekti. Ali, njegova sreća je bila ta da je on već postao značajan arhitektonski dragulj u oblasti, pa ga je neko kupio i opremio sa prozorima, stepenicama i svim mogućim modernim pogodnostima. Sada se udobno nalazi na 21,5 metara visine sa pet spavaćih soba i tri kupatila.

Ukoliko želite da vidite ove neverovatne panoramske poglede iz prve ruke, potrebno je da prvo odete do Torpensa, pa zatim izdvojite 900 dolara za noć, ili 3.800 dolara za celu nedelju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;