INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća „Casa 7A“ drži na odstojanju radoznale oči

23.05.2014. | Gizmag

Visoko u brdima na oko sat ili dva vožnje od Bogote, Kolumbija, nalazi se jedna vila koja se može pohvaliti sa privatnošću, održivošću i luksuzom. Projektovana od strane arhitektonskog biroa Arquitectura en Estudio i Natalije Heredije, kuća „Casa 7A“ takođe poseduje inovativnu fasadu koja sačinjenu od kliznih i okretnih drvenih elemenata (žaluzina) koji obezbeđuju otvorenost i privatnost u zavisnosti od potreba.

Kuća „Casa 7A“ je završena početkom ove godine i površine je 550 metara kvadratnih. Vila je izgrađena korišćenjem lokalne radne snage i od materijala kao što su beton, peščar, drvo za konstrukciju, kao i održivo uzgajana tikovina koja je korišćena za nameštaj, fasadne elemente i podove.

Rezidencija je orijentisana u pravcu sever-jug, što pomože u smanjenju solarnog dobitka, i drži sunce na bazenu veći deo dana, mada je i solarni sistem panela za grejanje takođe pri ruci za zagrevanje vode bazena. Kuća „Casa 7A“ dodatno poseduje i provetreni krov i sistem za prikupljanje kišnice koja se potom koristi za navodnjavanje.

Raspored u kući je podeljen u dva glavna dela: otvoreni spoljni prostori i privatni unutrašnji prostori. Privatni delovi kuće obuhvataju prostore četiri spavaće sobe, od koji svaka ima svoje kupatilo, kuhinju, kao i pomoćne prostorije.

Poluotvoreni životni prostor je još interesantniji. Spoljašnja kuhinja, toalet, kao i popločana područja nisu ograničeni sa zidovima koji ograničavaju kuću, ali kada se dom ne koristi ili ukoliko je potrebna privatnost, drveni elementi se klizno preko vođica (ili se na nekim mestima rotiranjem) dovode u položaj za zatvaranje kuće.

Osnovni koncept nikako nije jedinstven, ali fasada od drvenih elemenata kuće „Casa 7A“ je lep detalj koji je naročito dobro urađen, a pored toga nudi privatnost, pomaže u smanjenju troškova energije kuće u pretežno toploj i suvoj klimi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;