IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Rat drvetom u ulaznom holu hotela u Kanberi

20.05.2014. | Dezeen

Veliki broj recikliranih drvenih dasaka obavija veliko stepenište koje je australijski arhitektonski biro March Studio projektovao u okviru ulaznog hola Hotela Hotel u Kanberi, Australija.

Biro March Studio je angažovan da projektuje ulazni hol za novu Nishi zgradu - objekat mešovite namene u umetničkom i kulturnom delu Kanbere, Nju Aktonu. Veliko stepenište povezuje stambene blokove sa hotelom, čiji projekat je razvije od strane 50 umetnika, projektanata i kreatora, uključujući japanski studio Suppose Design Office.

Prostor poseduje hiljade komada recikliranog drveta, koji su fiksirani po zidovima i plafonu kako bi stvorili nepravilne šare oko prefabrikovanih betonskih stubova u zgradi. „Oslobođeni tako da se rasprše po zidovima i plafonu, obešene drvene daske filtriraju spoljašnje svetlo i poglede ka unutra i formiraju ambijent unutrašnjeg prostora“, rekli su iz biroa March Studio. „Pikselizovane senke, koje su nalik paukovoj mreži, su bačene na podove i gole zidove.“

Drvene daske su pridržane od strane čeličnih šipki koji se protežu od plafona do prizemlja, dok se ređi klasteri čeličnih šipki obloženih drvetom nalaze ispred ulaza. Svako gazište stepeništa je sastavljeno od tri različita tipa lepljenog laminiranog drveta.

„Kod stepeništa drvo je teško, utemeljeno, skoro pa naslagana algomeracija, što je u potpunoj suprotnosti sa vazdušastim drvenim elementima koji se, naizgled beztežinsko protežu u enterijeru“, rekli su iz biroa March Studio. Duže dužine profila drveta vire iz sredine stepeništa kako bi stvorile osvetljenu centralnu balustradu.

Stepenište vode do hotelskoh lobija i bara, koji se prostire na dva sprata zgrade. Ovde zdepaste dužine betonskih i drvenih elemenata stvaraju glomazne komade nameštaja, dok dekorativna rasveta visi sa plafona, a kružni svetlarnici donose dnevnu svetlost odozgo.

Fotografije: Peter Bennetts

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;