Sistem mostova sa parkovima Santjaga Kalatrave za Dohu

19.05.2014. | Inhabitat

Santjago Kalatrava je projektovao prelepi niz od tri mosta nazvana Šark prelaz u zalivu Dohe u Kataru. Mostovi će povezivati gradski kulturni okrug sa Međunarodnim aerodromom Hamad, a njihova glavna karakteristika je ta da su povezani sa podvodnim tunelima koji se pružaju ispod i iznad vode. Povišeni park iznad auto traka će doneti obilje zelenila i jedinstveni prostor za pešake koji će biti okruženi vodama Dohe.

Prelepi Šark prelaz je projektovan u prepoznatljivom Kalatravinom stilu i on graciozno premošćava vodu sa blago zakrivljenom konstrukcijom. Mostovi će pomoći u regulaciji saobraćaja u Dohi, preusmeravajući 2.000 vozila na sat po traci.

Obuhvatajući šest milja ukupno, most će predstavljati važnu arteriju na putevima u ovom području. Sistem ne samo da će pomoći lokalnom saobraćaju u rastućem gradu, već će i pripremiti Dohu za Svetski kup koji će biti upriličen u Kataru 2022. godine.

Mostovi će takođe dodati preko potreban zeleni prostor u gradu sa predivnim parkom koji će biti povišen i štrčati nad vodom. Dvospratni Zapadni most će imati park koji će biti dostupan preko povišenih staza. Park će imati šetalište sa drvoredima, kao i rekreativne i ugostiteljske objekte koji vode do višespratnog parkovskog prostora na kraju mosta. Park će se takođe direktno povezivati sa poslovnim okrugom u Dohi, uklapajući brojne maloprodajne objekte oko baze mosta.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...