IZOLACIJA-468X60-BANNER

Ogromna „Urbana šuma“ za prečišćavanje vazduha planirana za Milanski Expo 2015

16.05.2014. | Inhabitat

Milanski Expo 2015 se približava, a arhitektonski biro Nemesi & Partners su upravo predstavili projekat za Palatu Italije (Palazzo Italia) - šestospratnu strukturu koja će stvarati sopstvenu energiju i prečišćavati okolni vazduh.

Spoljašnja fasada je projektovana da imitira urbanu šumu, a napravljena je od preko 900 panela koji čine jedinstvenu geometrijsku teksturu i intrigantni ples između senke i svetlosti unutar zgrade. Paviljon će ostati na mestu posle svetske izložbe, kada će služiti kao ikona održivog dizajna.

Spoljašnja fasada Palate Italije je napravljena od specijalnog tipa cementa koji čisti vazduh, a koji je patentirala kompanija Italcementi. Arhitekte kažu da „pri direktnoj sunčevoj svetlosti, aktivni principi sadržani u materijalu 'zarobljavaju' određene zagađivače koji su prisutni u vazduhu i pretvaraju ih u inertne soli, pomažući čišćenje atmosfere od smoga“.

Inspirisana tradicionalnim italijanskim selima, unutrašnja struktura Palate Italija uzima oblik centralnog trga. Četiri odvojena bloka okružuju ovaj trg kako bi stvorili prostore za izložbe, događaje, kancelarije i sale za sastanke. Privremene zgrade „Cardo“ će takođe obezbediti prostore za zvaničnike Evropske unije, dodatne izložbene prostore, kao i restorane za posetioce Expo-a.

Biro Nemesi & Partners su odneli pobedu na međunarodnom konkursu održanom prošle godine na kome se odlučivalo ko će projektovati paviljon. Od tada, oni su svom timu priključili inženjerske kompanije Proger i BMS Project, zajedno sa konsultantom za održivost Liviom De Santoli.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TERASTEEL-300X250-BANNER
ALTERNATIVA1997-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;