Zgrada Kjobo - prva na svetu rekonstruisana energetski pozitivna zgrada

13.05.2014. |

Poslovna zgrada Kjobo, prva na svetu rekonstruisana energetski pozitivna zgrada je otvorila svoja vrata u Sandviku, Norveška. Projektovana od strane arhitektonskog biroa Snøhetta, projekat je uključivao transformaciju par poslovnih objekata podignutih 1980-ih godina u kompleks koji će generisati mnogo više energije nego što je potrebno u narednih šesdeset godina.

Arhitektonski biro Snøhetta posmatra Kjobo projekat kao novi model za buduće energetski pozitivne zgrade koje će, nadamo se, promeniti način na koji posmatramo građevinsku, arhitektonsku i energetsku industriju.

Pored biroa Snøhetta, drugi stručnjaci u ovom polju, uključujući kompanije Entra Eiendom, Skanska, ZERO, Hydro, Sapa og i Asplan Viak su pozvane da pomognu u transformaciji postojećih objekata u proizvođača energije.

Zgrade se prostiru preko travnatog kampusa, ukupno zauzimajući 5.200 metara kvadratnih poslovnog prostora, i procenjuje se da troše oko 250kWh po kvadratnom metru godišnje. Krovovi zgrada su prvo opremljeni sa masivnim fotonaponskim sistemom, koji može da proizvede 200.000kWh godišnje. Ovo je mnogo više energije nego što je potrebno samoj zgardi, tako da se višak vraća nazad u mrežu za potrebe obližnjeg grada.

Arhitektonski biro Snøhetta je takođe postavio i geotermalne energetske bunare. Oni rade cele godine kako bi prirodno vukli topli i hladni vazduh za regulaciju temperature u unutrašnjosti zgrade. Novi, ušuškani prozori, kao i unutrašnji i spoljašnji elementi za senčenje pomažu u održavanju hladne temperature leti, uz omogućavanje obilja dnevne svetlosti.

Moderna rekonstrukcija kancelarijskog enterijera podstiče bolje radno okruženje upotpunjeno sa spiralnim stepenicama koje deluje kao i ventilacioni kanal. Jednostavna, ali ipak inovativna rekonstrukcija poslovnog kompleksa Kjobo je odličan primer realnosti izgradnje boljih zgrada koje mogu zadovoljiti svoje energetske potrebe.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...