PRIJAVA-468X60-BANNER

Butik hoteli – šarmom protiv krize

20.01.2009.

U vreme krize, kada se svi bore da kako znaju i umeju pridobiju potrošače, hotelska industrija, koja poslednjih godina beleži sve manju iskorišćenost soba, prelazi na nešto novo - na koncept hotela sa stilom, u svetu poznatih pod imenom "butik hoteli".

Nije reč o hotelima sa pet zvezdica, jer ih ima i osrednjeg kvaliteta, najčešće sa tri zvezdice, ali važno je da ih osmišljavaju renomirani dizajneri i reklamiraju kao ultramoderne i stilske, sa jednom prevlađujućom bojom. Poenta je, tvrde izumitelji novog koncepta hotela, da sobe ne budu jednolične i bez duše, već da odišu šarmom.

Hoteli sa stilom su se prvo pojavili tokom decenije 80-ih u SAD, da bi ubrzo potom osvojili i Evropu. U Evropi su se, među prvima, pojavili "Mama Šelter" u Parizu, smešten u 20. arondismanu (dizajnirao ga je Serž Trižano, sin osnivača Klub Med) i Čokoladni butik hotel u Bornmutu na južnoj obali Engleske. U ovom poslednjem, gosti mogu da uživaju u čokoladnim fontanama ili da preko vikenda učestvuju u čokoladnim radionicama.

Da su hoteli sa stilom dobar posao, to su pokazali lanci Malmezon i Otel di Ven tj. Vinski hoteli koji su tokom 2007. godine uspeli da održe nivo popunjenosti soba do 79 odsto. S obzirom na pad posećenosti, na nov koncept su prešli ili ubrzano prelaze i veliki hotelski lanci poput Interkontinentala, Mariota, Šeratona i Hiltona.

Odlučujući se za ime koje bi odslikavalo trenutno raspoloženje, Interkontinental je u decembru otvorio svoj prvi "butik hotel" izvan Amerike. Zove se "Indigo" i smešten je u blizini železničke stanice Padington u Londonu.

Cena noćenja u Interkontinentalovom "Indigu" u Londonu iznosi 160 funti (180 evra), koliko prosečno košta cena noćenja u običnim hotelima sa četiri zvezdice, pa se uprava nada da će turisti to smatrati primamljivom ponudom.

Prva akcija skretanja pažnje potencijalnih gostiju već je izvedena - na fasadu je postavljena ogromna korpa puna raznovrsnog cveća i bilja, nazvana "najvećim visećim vrtom na svetu". Korpa, široka šest i visoka tri metra, teži 250 kilograma i sadrži više od 100 različitih vrsta biljaka i cveća - orhideja, ruža, bršljana, belih rada, gerbera, mahovine i paprati.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;