Energetski efikasna Kuća muzike otvorena u Danskoj

29.04.2014. | Gizmag

Nakon četiri godine izgradnje, danska škola i koncertna hala Kuća muzike, smeštena u gradu Olborgu, zvanično je otvorena prošlog meseca od strane monarha te zemlje, kraljice Margarete II. Upadljiva zgrada je projektovana od strane bečkog arhitektonskog biroa Coop Himmelb(l)au, i karakteriše je efikasan dizajn i zelena tehnologija koji smanjuju njene dnevne energetske potrebe.

Sa ukupnom površinom od 20.257 metara kvadratnih, Kuća muzike poseduje prostoriju za probe i trening u obliku slova U, kao i koncertnu salu sa kapacitetom od oko 1.300 posetilaca. Oba područja su spojena velikim foajeom, a pored toga postoje i tri sale, nazvane intimna sala, ritmička sala i klasična sala.

Zahvaljujući obimnoj zvučnoj izolaciji, zgrada je jedna od najtiših mesta gde možete čuti simfonijsku muziku u Evropi, a Kraljevski filharmonijski orkestar i Danski nacionalni radio orkestar će svirati u njoj u narednim mesecima.

Arhitektonski biro Coop Himmelb(l)au je primenio nekoliko mera za uštedu energije u izgradnji. Cevi pune vode su postavljene ispod betonskog poda za grejanje i hlađenje, a susedni fjord se takođe koristi kao sredstvo za prirodno hlađenje.

Kuća muzike poseduje nekoliko efikasnih rotirajućih izmenjivača toplote, a ventilacioni sistemi su instalirani ispod sedišta u koncertnoj dvorani. Zgrada je takođe opremljena sa sofisticiranim programom upravljanja zgradom koji ima punu kontrolu nad različitim zelenim tehnologija u zgradi, osiguravajući nerasipanje energija neopravdano.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...