Energetski efikasna Kuća muzike otvorena u Danskoj

29.04.2014. | Gizmag

Nakon četiri godine izgradnje, danska škola i koncertna hala Kuća muzike, smeštena u gradu Olborgu, zvanično je otvorena prošlog meseca od strane monarha te zemlje, kraljice Margarete II. Upadljiva zgrada je projektovana od strane bečkog arhitektonskog biroa Coop Himmelb(l)au, i karakteriše je efikasan dizajn i zelena tehnologija koji smanjuju njene dnevne energetske potrebe.

Sa ukupnom površinom od 20.257 metara kvadratnih, Kuća muzike poseduje prostoriju za probe i trening u obliku slova U, kao i koncertnu salu sa kapacitetom od oko 1.300 posetilaca. Oba područja su spojena velikim foajeom, a pored toga postoje i tri sale, nazvane intimna sala, ritmička sala i klasična sala.

Zahvaljujući obimnoj zvučnoj izolaciji, zgrada je jedna od najtiših mesta gde možete čuti simfonijsku muziku u Evropi, a Kraljevski filharmonijski orkestar i Danski nacionalni radio orkestar će svirati u njoj u narednim mesecima.

Arhitektonski biro Coop Himmelb(l)au je primenio nekoliko mera za uštedu energije u izgradnji. Cevi pune vode su postavljene ispod betonskog poda za grejanje i hlađenje, a susedni fjord se takođe koristi kao sredstvo za prirodno hlađenje.

Kuća muzike poseduje nekoliko efikasnih rotirajućih izmenjivača toplote, a ventilacioni sistemi su instalirani ispod sedišta u koncertnoj dvorani. Zgrada je takođe opremljena sa sofisticiranim programom upravljanja zgradom koji ima punu kontrolu nad različitim zelenim tehnologija u zgradi, osiguravajući nerasipanje energija neopravdano.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...