INFONET-468X60-BANNER

Avijatičarska vila sa motivom vazdušnog prostora

28.04.2014. | Gizmag

Možda ne izgleda kao avion, ali ova kuća projektovana za pilota je zamišljena kao zbirka aeronautičkih delova i ima za cilj da simulira život u oblacima. Nazvana „vila za avijatičara“, ova kuća u državi Njujork, SAD, je projektovana kao dekonstruisan avion kako bi dala vlasniku osećaj kao da živi u prostorima koji su okruženi vedrim nebom.

Rasklopljene vazduhoplovne komponente

Uzimajući trup kao početnu tački, tim iz biroa Urban Office Architecture razmatrao je svaku komponentu, kao što su krila i rep, posebno i rasporedio različite elemente prema prostornom razmeštaju, pogledima i protoku vazduha. Konačna kolekcija „rasklopljenih vazduhoplovnih komponenti“ jeste kuća koja je izložena širokim otvorenim pogledima na tri strane.

Pored toga da je smeštena na malom brdu, kuća je takođe dodatno podignuta na naslaganim vertikalnim volumenima, stvarajući još grandioznije vidike. Pošto je kuća smeštena između jezera i bazena, pogled iz kuće daje utisak da ste okruženi vodom ispod i nebom iznad vas.

Obrt i momenat

Može se očekivati od kuće izgrađene kao omaž avionu da prati aerodinamični oblik, ali međutim ova vila ima namerno uvijenu geometriju. Ova geometrija „obrta i momenta“, po rečima arhitekata, jeste napor da se simulira kako se avion usmerava kroz vazdušne struje. Oblik takođe savija prozorske otvore kako bi se stvorili što bolji pogledi na okolinu.

Pogled iz kokpita

Mada, umesto instaliranja velikih, ravnih komada stakla koji bi iskoristili najveći deo okruženja, arhitetke su se odlučile za stvaranje konveksnih/konkavnih prozora pod oštrim uglovima koji podsećaju na kokpit pilota, usmeravajući poglede gledaoca u prostor izvan zidova. Sa visine gornjeg nivoa, ovaj trodimenzionalni kvalitet prozora zakođe proizvodi neku vrstu efekta slobodnog pada.

Prozori su postavljeni na zakovanim metalnim okvirima, podsećajući na nitne koje se koriste u avioizgradnju. Oni su zaklonjeni od sunca sa perforiranim metalnim elementima, ili brisolejima, koji imaju za cilj da ponove teksturu oblaka jer omekšavaju oštre direktne sunčeve zrake i osenčuju unutrašnji prostor.

Nivoi i sobe

Raspoređena u odvojenim, preklapajućim volumenima, vila je usidrena prizemnim prostorom na jednoj strani, i pravougaonim volumenom podignutim na štulama na drugoj strani. Oni su razdvojeni otvroenim podzemnim hodnikom ispod i povezane mostom soba na gornjem nivou. Iz trpezarijskog i dnevnog prostora duple spratne visine, stepenice vode kao kancelariji i kupatilu koje zatim vodi do prolaza (koji spaja dve vertikalne strukture) i dalje do spavaće sobe koja konzolno visi iznad strukture ispod.

Unutrašnji prostori su minimalni sa primarnim uticajem koji dolazi od neobičnih prozorskih otvora i visokih plafona. Prostor otvorenog plana koji obuhvata dnevni/trpezarijski/kuhinjski prostor se penje na visinu od 9 metara. Smeštena na konzolu od 12 metara, glavna spavaća soba je projektovana da stvori dinamičnu atmosferu sa geometrijom velikih, ugaonih prozora i elemenata na tri strane. Odavde, stepenice vode ka dole do privatne biblioteke, gde vlasnik kuće prikazuje svoju kolekciju suvenira. Ova soba gleda na šumarak i predstavlja miran i meditativni prostor, mada se i dalje otvara ka raskošnoj količini prirodne sunčeve svetlosti.

Prema arhitektama, uspon u spavaćoj sobi bi trebalo da signalizira konačno povlačenje u danu, ali sa ovog povišenog trema je jako teško odupreti se osećaju da ste spremni za poletanje sa ovog uzletišta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;