PRIJAVA-468X60-BANNER

Origami kuća u Japanu

25.04.2014. | Inhabitat

Origami kuća arhitektonskog biroa TSC Architects kombinuje tradicionalnu tehniku savijanja papira sa modernim arhitektonskim trendovima. Smeštena u starom selu u japanskoj prefekturi Mie, kuća je umotana u savijeni krov nalik origamiju koji obuhvata njenu celokupnu zapreminu. Unutrašnjost je ispunjena prirodnom svetlošću, a prebivalište koristi preovlađujuće planinske vetrove za prirodnu ventilaciju.

Kuća je projektovana za mladi par koji se seli iz grad u svoje selo. Biro TSC Architects je angažovan da projektuje dom koji će biti moderan, ali i komunikativan sa tradicijom i okolnim planinskim pejzažom, tako da su arhitekte vukli veze između origami tehnika i vernakularne arhitekture ovog područja. Dobijeni projekat koristi svoj presavijeni krov kao vizuelnu referencu i sklonište od oštrih vetrova i kiše.

U srcu kuće se nalazi dnevni boravak i trpezarijski deo oko kojih su organizovani drugi prostori (kuhinja, kupatilo, spavaća soba). Dnevna soba dvostruke spratne visine poseduje stepenište koje vodi do prvog sprata, a glatki prelazi između različitih delova kuće stvaraju kontinuirani osećaj prostora. Trouglasti krov formira nagib i otkriva prednju staklenu fasadu, što dodatno integriše unutrašnjost sa okolnim prostorom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;