Origami kuća u Japanu

25.04.2014. | Inhabitat

Origami kuća arhitektonskog biroa TSC Architects kombinuje tradicionalnu tehniku savijanja papira sa modernim arhitektonskim trendovima. Smeštena u starom selu u japanskoj prefekturi Mie, kuća je umotana u savijeni krov nalik origamiju koji obuhvata njenu celokupnu zapreminu. Unutrašnjost je ispunjena prirodnom svetlošću, a prebivalište koristi preovlađujuće planinske vetrove za prirodnu ventilaciju.

Kuća je projektovana za mladi par koji se seli iz grad u svoje selo. Biro TSC Architects je angažovan da projektuje dom koji će biti moderan, ali i komunikativan sa tradicijom i okolnim planinskim pejzažom, tako da su arhitekte vukli veze između origami tehnika i vernakularne arhitekture ovog područja. Dobijeni projekat koristi svoj presavijeni krov kao vizuelnu referencu i sklonište od oštrih vetrova i kiše.

U srcu kuće se nalazi dnevni boravak i trpezarijski deo oko kojih su organizovani drugi prostori (kuhinja, kupatilo, spavaća soba). Dnevna soba dvostruke spratne visine poseduje stepenište koje vodi do prvog sprata, a glatki prelazi između različitih delova kuće stvaraju kontinuirani osećaj prostora. Trouglasti krov formira nagib i otkriva prednju staklenu fasadu, što dodatno integriše unutrašnjost sa okolnim prostorom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...