Origami kuća u Japanu

25.04.2014. | Inhabitat

Origami kuća arhitektonskog biroa TSC Architects kombinuje tradicionalnu tehniku savijanja papira sa modernim arhitektonskim trendovima. Smeštena u starom selu u japanskoj prefekturi Mie, kuća je umotana u savijeni krov nalik origamiju koji obuhvata njenu celokupnu zapreminu. Unutrašnjost je ispunjena prirodnom svetlošću, a prebivalište koristi preovlađujuće planinske vetrove za prirodnu ventilaciju.

Kuća je projektovana za mladi par koji se seli iz grad u svoje selo. Biro TSC Architects je angažovan da projektuje dom koji će biti moderan, ali i komunikativan sa tradicijom i okolnim planinskim pejzažom, tako da su arhitekte vukli veze između origami tehnika i vernakularne arhitekture ovog područja. Dobijeni projekat koristi svoj presavijeni krov kao vizuelnu referencu i sklonište od oštrih vetrova i kiše.

U srcu kuće se nalazi dnevni boravak i trpezarijski deo oko kojih su organizovani drugi prostori (kuhinja, kupatilo, spavaća soba). Dnevna soba dvostruke spratne visine poseduje stepenište koje vodi do prvog sprata, a glatki prelazi između različitih delova kuće stvaraju kontinuirani osećaj prostora. Trouglasti krov formira nagib i otkriva prednju staklenu fasadu, što dodatno integriše unutrašnjost sa okolnim prostorom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...