INFONET-468X60-BANNER

Aparatus X: Vanmrežno vozilo, mikro kuća i mnogo više

24.04.2014. | Gizmag

Inspirisani primentim nedostatkom adekvatnih postrojenja i usluga za žrtve uragana Katarina iz 2005. godine, tim studenata arhitekture sa Univerziteta u Pensilvaniji je udružio snage kako bi stvorio nešto što može da pomogne. Rezultat, nazvan Aparatus X, jeste koncept koji teže da transformiše zastarale RV auto jedince u fleksibilne jedinice koje mogu da posluže kao vanmrežno vozilo, mikro kuća i kao mobilni dizajn studio.

Iako je još uvek u fazi projektovanja i time podložan promenama, studenti sa Univerziteta u Pensilvaniji predviđaju da će Aparatus X biti idealan za specifične tekuće potrebe naselja „Lower 9th Ward“ u Nju Orleansu koje se i do dan danas nije u potpunosti oporavilo od uragana Katarina. Po završetku projekta, vozilo će biti raspoređeno u ovoj oblasti kako bi pomoglo stanovništvu.

Unutrašnjost Aparatusa X je podeljena na tri glavna dela: Radni prostor, Fleksibilni prostor i Životni prostor. Radni prostor pruža radne površine, alate i opremu koja može pomoći u rekonstrukciji devastiranih lokacija. Fleksibilni prostor je prostor za socijalna okupljanja koji podstiče saradnju sa članovima zajednice. Životni prostor se sastoji od kuhinje, toaleta i skladištenog prostora - ali ne i odaje za spavanje - omogućavajući timu koji je smešten u Aparatus X da živi među žrtvama katastrofa i na taj način postanu više integrisani sa njima kako bi bolje bili upoznati sa njihovim potrebama. Tu je takođe i trem i povišena radna površina.

Aparatus X će funkcionisati vanmrežno kada stigne na svoju zadatu lokaciju, i posedovaće adekvatne provizije, zajedno sa „baštom u kutiji“ koja olakšava lakše i brže gajenje hrane. Sistem sakupljanja i prečišćavanja kišnice, u kombinaciji sa sistemom recikliranja vode će zadovoljavati sve potrebe za vodom, dok će solarni paneli proizvoditi 2.000kWh energije - što je dovoljno da podmiri potrebe doma od 186 kvadratnih metara, makar prema procenama studenata.

Tim studenata je postavio prezentaciju na specijalizovanom internet portalu Indiegogo kako bi sakupili neophodan novac da pretvore koncept u razrađeni dizajn, koji bi po izgradnji mogao biti raspoređen u Nju Orelans i na drugim lokacijama po potrebi.

Video snimak ispod detaljnije objašnjava koncept projekta:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;