INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

BAT vetroturbina probija rekord po visini lebdenja

10.04.2014. | Gizmag

Vetrovi su jači i postojaniji na većim nadmorskim visinama, i to je razlog zašto vetroturbina „Buoyant Air Turbine“ (BAT) kompanije Altearos ima za cilj da bude najviša vertroturbina u istoriji. Već testirana na 150 metara visine pri brzinama od 45 milja na čas, ovaj balon ispunjen helijumom sa vetroturbinom u sredini će uskoro pokušati da probije svetski rekord rada na visini od 300 metara (1.000 fita). Vetroturbina BAT se pakuje u transportnim kontejnerima, i predložena je kao rešenje za energetsko snabdevanje u udaljenim oblastima i u zonama katastrofe.

Vetroturbine na vrhovima kula imaju nekoliko nedostataka i privlače kritike na više frontova. Potrebno je dosta vremena za njihovu postavku, prave podosta buke, predstavljaju pretnju po ptice i neki ljudi smatraju da one naružuju pejzaž, što otežava njihovu postavku širom sveta.

Još važnije, te kule nisu dovoljno visoke da iskoriste prednosti jakog, postojanog vetra koji je prisutan na većim visinama. Na 300 metara visine, na primer, možete očekivati pet puta više vetra nego što dobijate na vrhu standarne kule vetrenjača.

„Buoyant Air Turbine“ (BAT), kompanije Altearos, jeste balon na naduvavanje sa helijumom i sa stabilizacionim perajima i turbinom u sredini. Jake veze je sidre za zemlju i kroz njih se električna energija šalje iz turbine na tlo.

Ona je dizajnirana da se nosi sa vetrovima brzine i do 100 milja na sat, i njoj kiša ili sneg ne predstavljaju problem. Ona ima sekundarnu vezu za uzemljenje koje štiti njenu elektroniku od udara groma, a pride ona može da se lako spusti na zemlju i spakuje ukoliko je vreme jako loše. Takođe, ako jedna od njenih tri veza puke, ona se automatski spušta na zemlju.

BAT može biti prenešena u transportnom kontejneru, i postavljena u roku od 24 časa, što je čini posebno zgodnom za upotrebu u zonama katastrofe. Nakon njene postavke, ona može biti daljinski praćena, ali je ipak potrebno s vremena na vreme lično je proveriti da li se negde pocepala, i dopuniti helijum ukoliko je to potrebno.

Naravno, lebdeći privezani vetrogeneratori imaju svoj niz bezbednosnih pitanja. Nešto ovoliko veliko što lebdi na nebu privezan žicama bi olako moglo da bude na putu manjem avionu, ili bi moglo pasti na zemlju na nezgodne načine ako nešto krene naopako. Ali, kompanija Altaeros Energies izgleda ne želi da promoviše vetrogenerator BAT kao bilo šta drugo osim generator za područja zahvaćena katastrofom, tako da se smanjuju zabrinutosti oko bezbednosti.

Testiranje leteće vetrenjače BAT se sprovodi na Aljasci, SAD, a izvestićemo vas o novinama čim budemo imali nove podatake.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;