INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Raste svest o BIM-u i njegova upotreba među arhitektama u Evropi

09.04.2014. | Gradjevinarstvo.rs

U poređenju sa pre dve godine, trenutno je više arhitekata svesno BIM-a (Building information Modeling). Iako sporo, broj korisnika BIM-a je takođe u porastu. Mada u Velikoj Britaniji i Holandiji značajan udeo arhitekata već ima određena iskustva u korišćenju BIM-a, njihove kolege iz Francuske, Španije i Italije još uvek moraju da povećaju svoje opšte znanje o BIM-u. Ovo su neki od zaključaka izveštaja Evropskog arhitektonskog barometara iz trećeg kvartala 2013. godine, istraživačke kompanije „Arch-Vision“. Ovo kvartalno istraživanje se sprovodi u osam evropskih zemalja među 1.600 arhitekata.

Od 2009. godine, kompanija „Arch-Vision“ prati prodor BIM-a među evropskim arhitektima. Prednosti BIM-a su dobro poznate i na osnovu ove činjenice, povećanje korišćenja BIM-a se očekuje da raste. Posebno kada direktori i investitori traže načine za smanjenje troškova, koji mogu da im pomognu da grade brže, bolje i jeftinije.

Međutim, proces usvajanja BIM-a ide polako u većini zemalja Zapadne Evrope gde se sprovodi istraživanje Evropskog arhitektonskog barometra. Poslednje istraživanje pokazuje da je većina evropskih arhitekata u veoma ranim fazama upoznavanja sa BIM-om. U zemljama poput Francuske, Španije i Italije nalazi se velika većina arhitekata koji još uvek nisu čuli za BIM. I mada postoje jasna poboljšanja u odnosu na pre dve godine, BIM međutim ima još dug put da pređe u Evropi.

Izuzetak od ovoga su holandski i britanski arhitekti, gde je u periodu od dve godine (od 2011.) korišćenje BIM-a značajno poraslo: za 20% u Velikoj Britaniji i sa oko 10% u Holandiji. Te dve zemlje su vodile i u 2011. godini, a i u 2013. godini su bile i dalje u vođstvu. Sa vladinim akcijama, tipa Vladine strategije izgradnje 2011 (Governmental Construction Strategy of 2011) u Velikoj Britaniji, koja je najavila inicijativu vlade da zahteva upotrebu 3D BIM softvera za svoje projekte do 2016. godine, svest o BIM-u u Velikoj Britaniji je porasla značajno.

Arhitektonske kompanije koje žele da ostanu konkurentne za vladine projekte su počele sa implementacijom BIM-a (u 2013. godini, 6% od svih britanskih arhitekata su istakli da koriste BIM u svim svojim projektima, a 17% arhitekata ga korisite povremeno). Holandska vladina agencija za građevinarstvo je takođe uvela BIM standard, koji je neophodan za DBFMO projekte.

Sa razumevanjem vlada zemalja o prednostima BIM-a i njihovim zahtevima da se on koristi za izrade njihovih projekta, proces usvajanja BIM-a će ići brže. Uštede koje se mogu izvršiti tokom celog procesa projektovanja, izgradnje i eksploatacije objekata će postajati sve više i više atraktivne za investitore i direktore kompanija. Dvadeset i četiri odsto holandskih arhitekata su rekli da već primaju zahteve od strane investitora i klijenata za izradu projekata u BIM-u. Isto se odnosi i na 14% britanskih arhitekata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;