Raste svest o BIM-u i njegova upotreba među arhitektama u Evropi

09.04.2014. | Gradjevinarstvo.rs

U poređenju sa pre dve godine, trenutno je više arhitekata svesno BIM-a (Building information Modeling). Iako sporo, broj korisnika BIM-a je takođe u porastu. Mada u Velikoj Britaniji i Holandiji značajan udeo arhitekata već ima određena iskustva u korišćenju BIM-a, njihove kolege iz Francuske, Španije i Italije još uvek moraju da povećaju svoje opšte znanje o BIM-u. Ovo su neki od zaključaka izveštaja Evropskog arhitektonskog barometara iz trećeg kvartala 2013. godine, istraživačke kompanije „Arch-Vision“. Ovo kvartalno istraživanje se sprovodi u osam evropskih zemalja među 1.600 arhitekata.

Od 2009. godine, kompanija „Arch-Vision“ prati prodor BIM-a među evropskim arhitektima. Prednosti BIM-a su dobro poznate i na osnovu ove činjenice, povećanje korišćenja BIM-a se očekuje da raste. Posebno kada direktori i investitori traže načine za smanjenje troškova, koji mogu da im pomognu da grade brže, bolje i jeftinije.

Međutim, proces usvajanja BIM-a ide polako u većini zemalja Zapadne Evrope gde se sprovodi istraživanje Evropskog arhitektonskog barometra. Poslednje istraživanje pokazuje da je većina evropskih arhitekata u veoma ranim fazama upoznavanja sa BIM-om. U zemljama poput Francuske, Španije i Italije nalazi se velika većina arhitekata koji još uvek nisu čuli za BIM. I mada postoje jasna poboljšanja u odnosu na pre dve godine, BIM međutim ima još dug put da pređe u Evropi.

Izuzetak od ovoga su holandski i britanski arhitekti, gde je u periodu od dve godine (od 2011.) korišćenje BIM-a značajno poraslo: za 20% u Velikoj Britaniji i sa oko 10% u Holandiji. Te dve zemlje su vodile i u 2011. godini, a i u 2013. godini su bile i dalje u vođstvu. Sa vladinim akcijama, tipa Vladine strategije izgradnje 2011 (Governmental Construction Strategy of 2011) u Velikoj Britaniji, koja je najavila inicijativu vlade da zahteva upotrebu 3D BIM softvera za svoje projekte do 2016. godine, svest o BIM-u u Velikoj Britaniji je porasla značajno.

Arhitektonske kompanije koje žele da ostanu konkurentne za vladine projekte su počele sa implementacijom BIM-a (u 2013. godini, 6% od svih britanskih arhitekata su istakli da koriste BIM u svim svojim projektima, a 17% arhitekata ga korisite povremeno). Holandska vladina agencija za građevinarstvo je takođe uvela BIM standard, koji je neophodan za DBFMO projekte.

Sa razumevanjem vlada zemalja o prednostima BIM-a i njihovim zahtevima da se on koristi za izrade njihovih projekta, proces usvajanja BIM-a će ići brže. Uštede koje se mogu izvršiti tokom celog procesa projektovanja, izgradnje i eksploatacije objekata će postajati sve više i više atraktivne za investitore i direktore kompanija. Dvadeset i četiri odsto holandskih arhitekata su rekli da već primaju zahteve od strane investitora i klijenata za izradu projekata u BIM-u. Isto se odnosi i na 14% britanskih arhitekata.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?