INFONET-468X60-BANNER

Deset potpuno odštampanih 3D kuća izgrađene u Šangaju za jedan dan

08.04.2014. | 3ders

Profesor Behrok Košnevis (Behrokh Khoshnevis) sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji je još 2011. godine rekao da će nova tehnologija uskoro omogućiti da masovini 3D štampači izgrade čitave višespratne kuće za samo jedan dan. Grupica 3D odštampanih kuća, od po 200 metara kvadratnih svaka, se nedavno pojavila u Šangaju, Kina. Ove zgrade su stvorene u potpunosti od betona koristeći ogroman 3D štampač, a svaka od njih košta samo oko 30.000 juana (4.800 američkih dolara).

Kompanija koja stoji iza ovih 3D štampanih zgarda, Shanghai WinSun Decoration Design Engineering Co, saopštila je da je godinama radila na razvoju sistema i njegovih materijala. Kompanija poseduje 77 nacionalnih patenata za građevinske materijale, kao što je gips ojačan sa staklenim vlaknima i specijalni cement ojačan sa staklenim vlaknima.

Dok su modeli 3D štampača za hobi trenutno dostupni za samo nekoliko stotina evra i omogućavaju korisnicima da koriste plastiku i polimere, kompanija je ovu tehnologiju odvela na veći nivo. Korišćenjem betona, umesto plastike, kompanija WinSun želi da izvrši revoluciju u načinu na koji se kuće i drugi objekti grade.

Masivni štampač kompanije WinSun je sposoban da odštampa čitave zgrade za samo par sati i to zahvaljujući ogromnim dimenzijama od 150 metara dužine, 10 metara širine i 6,6 metara visine. „Mastilo“ koje on koristi je na bazi cementa visokog kvaliteta i staklenih vlakana. Kao i tradicionalni 3D štampači, sistem pažljivo prosipa ove materijale sloj po sloj, dosledno gradeći strukture naviše.

Korišćenjem računara i softvera za 3D modelovanje, projektima zgrada se mogu dodati elementi poput izolacionih materijala, vodovoda i kanalizacije, električnih instalacija i prozora, koji se zatim  mogu lako opremiti po završetku procesa štampe zgrada.

Pored toga, vrlo je impresivno što je korišćeni materijal za štampanje u stvari reciklirani građevinski otpad, industrijski otpad i jalovina. Kompanija WinSun planira da izgradi 100 postrojenja za reciklažu u zemlji, jednu na svakih 300 kilometara, da sakuplja i transformiše otpad u materijale za 3D štampanje putem specijalne tehnologije za rukovanje, preradu i separaciju.

„Neće postojati nikakav otpad prilikom izgradnje novih zgrada našom metodom“, rekao je direktor kompanije WinSun, Ma Jihe. Kompanija WunSun očekuje da će 3D štampanje uštedeti građevinskim firmama i do 50 odsto troškova.

Takođe, kompanija WinSun se nada da će njihov 3D štampač i tehnologija ponuditi „pristupačno i dostojanstveno stanovanje“ za siromašne slojeve društva.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;