PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Plug-in“ stanovanje nudi Parižanima više održivo i pristupačnije stanovanje

02.04.2014. | Gizmag

Mali domovi nalik kapsuli gde je upravljanje komunalijama, kao što je voda i struja, prepušteno gradu bi mogli da budu deo održive budućnosti za Pariz, makar prema timu gradskih dizajnera i arhitekata. Liv-Lib, koncept za dvodelnu stambenu zgradu, je projektovana da obezbedi stepen privatnosti uz niz održivih tehnoloških rešenja koji smanjuju troškove stanovanja i potrošnju energije.

Princip koji stoji iza koncepta Liv-Lib je promovisanje održivih izvora energije uz pružanje pristupačnog stanovanja u gusto naseljenim područjima gde ljudi češće obitavaju. Koncept se sastoji od dve strukture - centralnog, multifunkcionalnog tornja nazvanog „čvorište“ koji se sastoji od sistema za proizvodnju energije, ventilacije, električne energije, vode i upravljanje otpadom, čije troškove snosi sam grad.

Spolja, koncept poseduje veći broj priključaka gde pojedinačne domovi/kapsule mogu biti priključeni. Kapsule su privatne i potpuno su u vlasništvu stanara. Stanari pristupaju zajedničkim usluga koje čvorište obezbeđuje putem priključaka, gde se korišćenje i potrošnja takođe meri i naplaćuje u skladu sa time.

Tehnički detalji u vezi proizvodnje i potrošnje energije za koncept Liv-Lib su neodstupni u ovom trenutku, ali možemo očekivati da saznamo više u junu ove godine, kada će tim predstaviti koncept na takmičenju 2014 Solar Decathlon Europe koji poziva timove iz celog sveta da prikažu funkcionalnost svojih solarnih kuća sa modelima prave razmere.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;