INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Predložena kompostna ostrva za Njujork

01.04.2014. | Gizmag

Kao i svaki veći grad, Njujork stvara velike količine otpada. Njegovo odlaganje zahteva različite procese koji su ekološki štetni, kao što su deponije i transport. Kako bi probali da minimizuju uticaj odlaganja otpada na ekologiju, arhitektonski biro Present Architecture je predložio niz ostrva za kompostiranje duž gradske obale.

Projekat „Green Loop“ (Zelena petlja) je mreža deset ostrva od koga se svako sastoji od centra za kompostiranje i javnog prostora. Najmanje jedno ostrvo u svakoj opštini će osigurati paritet i minimizirati udaljenost potrebnu da kamioni za đubre pređu. Postrojenja za kompostiranje će obrađivati organski otpad, a obrađeni kompost će se odnositi vozovima i baržama.

Pored procesuiranja otpada, ostrva će doprineti njujorškoj Viziji 2020: sveobuhvatni plan za poboljšanje javnog pristupa i razvijanje prostora i objekata pored obala. U gradu koji je veoma izgrađen u visinu, Zelena petlja će ponuditi potencijal za dodavanje 50 hektara zelenog prostora gradu.

Ovaj koncept je jedan od brojnih razvijenih koncepta istovremeno od strane direktora biroa Present Architecture, Evan Erlebahera i Andre Gimonda. Erlbaher objašnjava da je ideja bila inspirisana njujorškim pilot programima za prikupljanje organskog đubriva i pretpostavkom da će svaka opština trebati po jedan centar za kompostiranje.

„Mi smo želeli da projektujemo nešto poželjno što ljudi zaista žele da imaju u svojim zajedinicama“, kaže Erlebaher. „Zelena petlja ne pluta, već je slična doku u pogledu konstrukcije. Njujork je manje otvoreni prostor po osobi od skoro svakog velikog grada u SAD-u. Dodavanje niza velikih, visokokvalitetnih javnih parkova u svakoj opštini može da bude korisno svima.“

Erlebaher je svestan da je Zelena petlja radikalni koncept i priznaje da će biti mnogo izazova u njegovom pokretanju, posebno u pogledu finansiranja. Međutim, on objašnjava da je dobijanje podrške od građana, organizacija, grada i države prioritet.

„Nema sumnje da je Zelena petlja ambiciozan plan, ali on je izvodljivi odgovor na pravi problem“, kaže on. „Njujork već ima pilot program za prikupljanje organskog đubriva u malim količinama i sav taj organski otpad mora otići negde da bude obrađen.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;