Uska drvena kuća u Kobeu

20.03.2014. | Inhabitat

Japanski arhitektonski biro Fujiwarramuro Architects je projektovao usku i minimalističku kuću „Nada“ koja je usendvičena između dve zgrade u centru Kobea.

Smeštena na maloj parceli od 37 metara kvadratnih, trospratna multifunkcionalna porodična kuća iskorišćava maksimalno njen mali urbani otisak. Kako bi povećali količinu prodora prirodne svetlosti u kuću, arhitekte su stvorili inovativni niz rešetkastih otvora kako bi omogućili da stub svetlosti prodre kroz krovne svetlarnike do prizemlja.

Uska kuća je obložena u drvetu i uzdiže se visoko iznad svojih susednih objekata u stambenom naselju prepunog okruga Nada. Ulazna vrata su povučena u okviru velikog otvora za garažu koji zauzima prednju polovinu kuće.

Društveni prostori koji uključuju dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju su smešteni na prvom spratu, dok su dečija spavaća soba i glavna spavaća soba smešteni na spratu iznad. Merdevine obezbeđuju pristup krovu sa potkrovljem u glavnoj spavaćoj sobi.

Stub svetlosti se filtrira kroz centar kuće, prolazeći kroz rešetkaste otvore urezane u podove i nameštaj. Beli zidovi, visoki plafoni, kao i velike praznine u prostori stvaraju iluziju obilja prostora u ovoj uskoj kući. Jednostavna paleta boja drveta i bele upotpunjuje minimalistički i savremeni izgled. Stepenište se nalazi na zadnjem delu kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...