INFONET-468X60-BANNER

Prva kuća u Srbiji od guma i zemlje

12.03.2014. | Svetlana Divljakov | EKOkuće

Primer prelepe kuće izgrađene od automobilskih guma, to jest, takozvanom „earthship“ metodom, može se videti i kod nas i to u selu Brusnica, na 3 kilometra udaljenosti od Gornjeg Milanovca.

Vlasnici ove kuće su dvoje umetnika, Bojan Jovanović i Smilja Ignjatović. Značajan deo njihovog rada je zasnovan na ponovnoj upotrebi materijala i reciklaži. U tom smislu, „earthship“ metod gradnje je za njih bio otkrovenje i od trenutka kada su ga otkrili, nije bilo dileme kako će izgledati njihova buduća kuća.

Kuća je nastala kao proizvod dvogodišnjeg proučavanja svih mogućih metoda alternativnog graditeljstva sa posebnim akcentom na „earthship“ metodu.

Plac su zakupili 2011. godine, a već u decembru iste godine počeli da sakupljaju odbačene materijale, staklene flaše, gume, prozore, vrata... U junu 2012. godine su počeli da grade kuću, a očekuju da će je kompletno dovršiti do jeseni ove godine, kada će biti useljiva.

Ceo projekat, od crteža do izvođenja je delo Bojana i Smilje. Kako je dodatni par ruku tokom gradnje i više nego dobrodošao, njihovi prijatelji i brojni volonteri sa svih strana sveta su im pomagali. Do sada je u pomoć priteklo oko 20 ljudi iz Nemačke, Engleske, Poljske, Hrvatske, Danske i Amerike, koji su došli do njih putem mreže organizacija - WWOOF i organizacije koja pomaže volonterima da pronađu i rade na gradnji „earthship“-a u Evropi - EEBU.

Za gradnju su, osim guma, koristili staklene flaše, limenke, zemljani malter, slamu, drvo, beton, cigle. Cigle nisu kupovali već su se potrudili da pronađu stare koje su ponovo iskoristili. Bilo im je potrebno oko 300 automobilskih guma koje su dopremili iz Beograda. U Beogradu se gume na deponijama mogu nabaviti besplatno, za razliku od šumadijskog kraja gde postoje fabrike za reciklažu guma, pa bi u tom slučaju morali da ih kupuju.

Za izgradnju zida od guma dugačkog 25 metara i visokog 2 metra bilo je potrebno mesec dana i puno fizičkog rada i snažnih ruku.

Bojan i Smilja još uvek ne žive u ovoj kući jer ona nema neophodni staklenik koji služi za regulisanje temperature, kao i enterijer koji takođe još uvek nije sasvim završen. I pored toga, unutrašnja temperatura je, zahvaljujući ukopanosti i termičkoj masi zida od guma, izvanredno izbalansirana u ekstremnim spoljašnjim uslovima. Izgradnja staklenika se planira za ovu godinu, a u tu svrhu će iskoristiti staro staklo.

Ova prelepa „earthship“ kuća ima zeleni krov i kompostni toalet, tj. wc šolju bez vodokotlića, a to znači i bez septičke jame. Sva otpadna voda iz kuće se prirodno prečišćava.

Bojan i Smilja su osnovali i nevladinu organizaciju sa ciljem i željom da realizuju projekte iz oblasti edukacije o održivoj gradnji. Pored toga, bave se i permakulturom koju takođe promovišu i za koju su već organizovali dva PDC sertifikovana kursa za oko 50 polaznika. Njihov cilj je da budu potpuno samoodrživi i nezavisni od komunalnih i elektro mreža, da sami uzgajaju svoju hranu i životinje.

 

Komentari: 2

Bob 20.03.2014 08.18.58

Iz sve snage se nadam da će i kod nas zaživeti ovakvi jeftiniji brži načini gradnje. Ali budući da sam preko neta video mnoge izgrađene kuće na ovaj i druge alternativne načine, moram da uputim primedbu da ovaj primer izgleda kao ono što se viđa u kartonskim naseljima. Primedba je time jača što su u pitanju umetnici (kako ste napisali) od kojih se može očekivati da imaju osećaj za estetiku !

goran 17.03.2014 19.42.40

sve je ovo lepo, mene zanima gradnja kuce od balirane slame, npr jako jeftino i jednostavno u odnosu na klasicnu gradnju po svemu je jeftinije, a sta cemo sa dozvolama za gradnju i ostalo kazu da je kod nas to jos uvek nemoguce, pa me zanima sta vi o tome znate

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;