INFONET-468X60-BANNER

Društveni centar za sezonske radnike od transportnih kontejnera u Šangaju

10.03.2014. | Gizmag

Neprofitna organizacija INCLUDED je proizvela novi društveni centar za šangajske sezonske radnike. Nazvan Društvena kocka (Community Cube), dvospratna struktura od 150 metara kvadratnih površine je završena 2013. godine i sastoji se od velikog broja korišćenih transportnih kontejnera kao primarnog građevinskog materijala.

Smeštena u pretežno poljoprivrednom šangajskom okrugu Čongming, struktura je spojena uz pomoć metalnih ploča koje se mogu odvojiti, omogućavajući transport pojedinačnih kontejnera jednostavnijim ukoliko radnici moraju da se sele. Unutrašnji prostor je takođe fleksibilan, i sadrži skromnu biblioteku, igralište, računarski deo, kao i glavnu veliku učionicu koja se može podeliti na dve prostorije uz pomoć klizne particije.

Sama sobna pregrada, kao i svaki deo nameštaja ima finiš od bele table koji se može upotrebiti kao nastavno sredstvo, dok deca takođe imaju manje komade nameštaja istog finiša na kome mogu da crtaju. Višak valovitog metala je pametno iskorišćen za zaštitnu ogradu koja okružuje oblast.

Kontejnerska vrata su probušena sa malim rupama kako bi se omogućilo filtriranje svetlosti po prostoriji tokom sunčanog vremena, a korisnici centra mogu da otvore vrata ka spolja, ukoliko im to uslovi dozvoljavaju.

Nije jasno kako su se bavili pitanjem izolacije (ako su se uopšte bavili sa njim), mada se ipak nadamo da postoji adekvatno grejanje ovih prostora kada je hladnije vreme. Ipak, ako stavimo ova pitanja na stranu, ovo je šarmantan i živahan prostor koji prevazilazi činjenicu da je izgrađen sa malim budžetom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;