Društveni centar za sezonske radnike od transportnih kontejnera u Šangaju

10.03.2014. | Gizmag

Neprofitna organizacija INCLUDED je proizvela novi društveni centar za šangajske sezonske radnike. Nazvan Društvena kocka (Community Cube), dvospratna struktura od 150 metara kvadratnih površine je završena 2013. godine i sastoji se od velikog broja korišćenih transportnih kontejnera kao primarnog građevinskog materijala.

Smeštena u pretežno poljoprivrednom šangajskom okrugu Čongming, struktura je spojena uz pomoć metalnih ploča koje se mogu odvojiti, omogućavajući transport pojedinačnih kontejnera jednostavnijim ukoliko radnici moraju da se sele. Unutrašnji prostor je takođe fleksibilan, i sadrži skromnu biblioteku, igralište, računarski deo, kao i glavnu veliku učionicu koja se može podeliti na dve prostorije uz pomoć klizne particije.

Sama sobna pregrada, kao i svaki deo nameštaja ima finiš od bele table koji se može upotrebiti kao nastavno sredstvo, dok deca takođe imaju manje komade nameštaja istog finiša na kome mogu da crtaju. Višak valovitog metala je pametno iskorišćen za zaštitnu ogradu koja okružuje oblast.

Kontejnerska vrata su probušena sa malim rupama kako bi se omogućilo filtriranje svetlosti po prostoriji tokom sunčanog vremena, a korisnici centra mogu da otvore vrata ka spolja, ukoliko im to uslovi dozvoljavaju.

Nije jasno kako su se bavili pitanjem izolacije (ako su se uopšte bavili sa njim), mada se ipak nadamo da postoji adekvatno grejanje ovih prostora kada je hladnije vreme. Ipak, ako stavimo ova pitanja na stranu, ovo je šarmantan i živahan prostor koji prevazilazi činjenicu da je izgrađen sa malim budžetom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...