INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Filtracija vode uz pomoć borovog drveta

06.03.2014. | Gizmag

U mnogim delovima sveta, prisustvo štetnih bakterija u vodama reka i jezera znači da ona mora dobro da se isfiltrira pre nego što se konzumira. Iako materijali kao što su nanočestice srebra i titanijum oksid mogu da urade ovaj posao, stanovništvo siromašnijih zemalja ili ruralnih sredina nemaju sredstva i obično im je potrebno nešto mnogo jeftinije i lakše za proizvodnu. Kako se ispostavilo, drvo bora odlično funkcioniše. Tačnije, beljika bora zarobljava bakterije.

Ona je napravljena od poroznog materijala poznatog kao ksilem, koji se koristi za crpljenje hranljivih materija iz korenja i u ostatak drveta. Unutrašnja struktura ksilema se sastoji od niza mikroskopskih sudova, koji su zajedno povezani porama na njihovim zidovima. Ove pore, nazvane jamaste membrane, omogućavaju da hranljiva materija teče od suda u sud duž stabla. One su isuviše male da mehurići vazduha prođu kroz njih, i to je dobra stvar jer mehurići vazduha u tim „venama“ mogu da ubiju drvo.

Beljika je spoljašnji deo stabla drveta (svetlije boje kao što je prikazano na ovoj fotografiji)

Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) su otkrili da jamaste membrane takođe omogućavaju protok vode, a da su ipak dovoljno male da blokiraju prolaz bakterija. U laboratorijskim testovima, komadi beljike su zalepljeni u unutrašnjost gumenih cevi, kroz kojih je puštena voda zaražena sa bakterijom ešerihijom koli. Kada je drvo kasnije pregledano, oko 99 odsto bakterija koje su bile u vodi su pronađene zarobljene oko jamastih memebrana u prvih nekoliko milimetara filtera.

U ovoj slici koja je lažno obojena, bakterije ešerihije koli (zelene tačkice) se vide zarobljene oko jamastih membrana (crvene i plave) u beljici bora

Prema proračunima istraživača, jedan filter od beljike dužine 4 centimetara bi mogao da se koristi za proizvodnju do 4 litara pijaće vode dnevno. Međutim, njemu se ne sme dozvoliti da se osuši kada se ne koristi.

Pored toga, iako drvo može da zarobi većinu vrstu bakterija, ono verovatno ne može da filtrira viruse zbog njihove manje veličine. Međutim, beljika od nekih drugih vrsta drveća ima manje pore koje bi verovatno mogle da zarobe manje mikrobe, tako da naučnici planiraju da obave još više istraživanja.

U stvari, nije samo drvo sa drveća koje može da zaustavi bekterije. Prethodna studija pokazala je da i seme Moringa drveta može da bude podjednako efikasno. Istraživanje MIT-a je nedavno objavljeno u časopisu PLoS ONE.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;