Asimetrične vikendice nalik statuama sa Uskršnjeg ostrva

19.02.2014. | Dezeen

Ove asimetrične kuće za odmor sa živopisnim žutim zidovima su projektovani od strane korejskog arhitektoskog biroa Studio Koossino kako bi smestile posetioce koji putuju do Botaničke bašte izvan Seula. Arhitekte iz biroa Studio Koossino kažu da su bili pod uticajem istorijskih kamenih Moai statua sa Uskršnjih ostrva u Čileu kada su projektovali ovih šest vikendica, koje se nalaze na blagoj padini u okrugu Gapijeong.

Kao i statue, Moai pansionske zgrade imaju isti oblik - gornji, teški volumen sa betonskom bazom i dinamičnim gornjim delom. One su takođe postrojene jedna pored druge tako da izgleda kao da gledaju u istom pravcu.

„Moai statue imaju slične oblike iako su različitih veličina“, kaže arhitekta Žae Hvan Li. „Ovaj projekat je organizovao sličnu masu na strmoj ravni, stvarajući osećaj za mesto naglašavanjem ponavljajućih slika.“

Svetlo žuti paneli odevaju konzolne gornje spratove svake zgrade, tako da se one ističu u odnosu na zeleni pejzaž, čineći, prema rečima arhitekte, takozvani orijentir u prostoru za turiste koji su na putu ka botaničkoj bašti.

Boja se ponovo pojavljuje unutar domova, gde su vrata, stepeništa i nameštaj ofarbana u žutu boju kako bi se izdvajali iz belih i sivih tonova zidova i plafona, rasvete i tapacirunga.

Svaka vikendica sadrži kuhinju na svom donjem nivou, iz koje se može pristupiti malom dvorištu i bazenu, dok su spavaće sobe i kupatila smeštene na spratovima iznad i imaju natkrivene balkone.

Arhitektonski biro Studio Koossino je takođe projektovao jednospratnu strukturu na dnu parcele, koja smešta recepciju, kafić i krovni bazen. Fotografije: Jae Seong Lee.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...