Obdanište obloženo drvetom u Hajdelbergu

10.02.2014. | Dezeen

Ovo drvetom obloženo obdanište, delo štutgartskog arhitektonskog biroa Behnisch Architekten, je prva zgrada koja će se otvoriti u novom okrugu izgrađenom na bivšem želzničkom zemljištu u nemačkom gradu Hajdelbergu. Dvospratna zgrada je obložena sa vertikalnim drvenim letvama koje takođe okružuju obod parcele kako bi se zaklonila igrališta za decu.

„Veliki spoljašnji prostor je projektovan da bude percipiran kao zaštitni pojas koji okružuje zgradu“, rekli su iz biroa Behnisch Architekten. Uski otvori između letvi nude poglede na javni otvoreni prostor Švecinger teras (Schwetzinger Terrasse) i obrnuto ka obdaništu.

Unutar obdaništa učionice su grupisane oko centralnog atrijuma koji je osvetljen odozgo sa svetlarnikom. Jednostavni završni materijali su korišćeni u celoj strukturi od drveta. Na gornjem spratu se nalaze čitaonice, naučne sobe, muzičke sobe i radionice koje sve zajedno gledaju ka otvorenim zajedničkim prostorijama.

Do zatvorenog dvorišta se može pristupiti preko staze sa stepeništem koja se nalazi na gornjem spratu obdaništa, kao i preko niza velikih, zastakljenih vrata koja su postavljena po obodu prozemlja.

Obdanište Heidelberg Kindergarten je smešteno u Švecinger terasi - velikom javnom trgu u obliku klina koji je projektovan od strane biroa Behnisch Architekten. To je prva završena zgrada u okviru masterplana Banštad, koje se prostire na 116 hektara i obuhvata stambeni prostor mešovite namene za oko 5.000 ljudi na lokaciji koja je prethodno bila železnički depo.

Fotografije: David Matthiessen.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...