Mikrobiološka proizvodnja građevinskih materijala i nameštaja

10.02.2014. | Gradjevinarstvo.rs

U svetu koji je sve više zabrinut oko pitanja održive energetske proizvodnje i nestašica sirovina, projekat britanskog dizajnera Piter Trimblea (Peter Trimble) istražuje inovativne i održive načine proizvodnje. Ovaj projekat istražuje mogućnosti „mikrobiološke proizvodnje“ - zamenom energetskih intenzivnih metoda proizvodnje sa biološkim procesima koji zahtevaju malo energije.

 

Trenutno se pri proizvodnji koriste vrlo intenzivni metode proizvodnje, koje odbacuju oko 96 odsto sirovog materijala, ostajući samo sa 4% proizvoda. Ovih 96 odsto se može objasniti kroz eksploataciju sirovina, sagorevanje fosilnih goriva u proizvodnji i transportu u svakoj fazi života proizvoda.

Projekat, nazvan „Dupe“, predstavlja mikrobiološko indukovani metod livenja, koji predstavlja bakteriju bacillus pasterurii kao metod cementiranja prirodnih zrnastih materijala korišćenjem minerala kao vezivnog sredstva radi stvaranja korisnih objekata.

Drugim rečima, „Dupe“ je maleni mobilni proizvodni pogon koji sintezuje peščarske objekte od peska, urina i bakterija. Građevinski blokovi, nameštaj, skulpture i bilo koji drugi objekti mogu biti napravljeni sipanjem mešavine urina i bakterije u peščani kalup. Vremenom ta mešavina kalcifikuje, postajući trajan peščar.

Ovaj proces formira mineralne kompozite na biološkim temperaturama. Biomaterijal se može strukturalno uporediti sa betonom, mada proizvodnja biomaterijala ne proizvodi gasove koje izazivaju efekat staklene bašte. Beton je odgovoran za 5 odsto emisija ugljen-dioksida na svetu. Biomaterijal koji se proizvodi po ovoj metodi je odskočna daska za smanjenje ovih emisija.

Projekat ima za cilj da postavi pitanja o budućnosti industrijske proizvodnje i ilustruje održivi potencijal korišćenja bakterije bacillus pasterurii u proizvodnoj industriji. Iako ne pruža konačne odgovore, ovaj eksperiment pruža polazanu tačku za neko novo i sveže razmišljanje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...