Kuća „Četiri godišnja doba“ u Španiji

31.01.2014. | Dezeen

Španske arhitekte Hosemarija de Čuričaga (Josemaria de Churtichaga) i Kajetana de la Kvadra-Salcedo (Cayetana de la Quadra-Salcedo) su sebi izgradili kuću u prirodi sa drvenim zidovima, konzolnim terasama i sjajnim žutim vratima i dimnjakom.

Arhitekte Čuričaga i Kvadra-Salcedo su projektovali kuću „Četiri godišnja doba“ na blago padajućoj livadi koja se nalazi oko 100 kilometara severno od Madrida, koja je sedela uspavana od kako su je arhitekte kupile pre dvanaest godina.

„Nakon dvanaest godina kontemplacije, odlučili smo da izgradimo malu kuću tamo, utočište, komad uokvrienog pejzaža, mali naseljeni prag sa dva obzorja, istočni i zapadni“, objašnjavaju arhitekte.

Arhitekte su razvili projekat oko palete žute boje kao odgovor na nijanse cveća, listova, kora i lišajeva koje su oni primetili u okolnoj prirodi parcele tokom svih godišnjih doba. „Ovo je humanizovani predeo livada, zidova, pepela, potoka - minijaturni pejzaž, minimalan, skoro domaći, gde se skoro sve dešava u žutom“, dodaju arhitekte Čuričaga i Kvadra-Salcedo.

Delimično ukopana u brdo, dvospratna kuća je izgrađena korišćenjem zdepastih drvenih greda koje se ukrštaju jedan u drugu kako bi stvorili naizmenične ugaone spojeve tipične za arhitekturu drvenih kuća.

Porodična dnevna soba se nalazi u centru visokog prizemlja i otvara se ka konzolnim terasama na dve strane. Prva terasa je okrenuta ka udaljenim planinama ka istoku, dok se druga prostire zapadno prema pejzažu prepunom stena i šipražja.

Spavaće sobe i radna soba su obložene drvetom, i one se nalaze na dva kraja kuće i karakterišu ih ugrađeni stolovi i ormari. Drveno stepenište vodi dole ka delimično ukopanom suterenu, gde otvoreni plan stvara prostor koji se može koristiti kao zaseban gostinski prostor.

Fotografije: Fernando Guerra.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...