INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zadivljujuća južnokorejska kuća spaja tradicije sa savremenom arhitekturom

29.01.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro IROJE KHM je oživeo tradicionalni jezik južnokorejske arhitekture sa projektom ove zadivljujuće kuće „GaOnJai“. Radeći na tome da se maksimalno iskoristi korišćenje zemljišta uz dodavanje zelenila, oni su sagradili grandiozan dom sa unutrašnjim dvorištem koje je tipičan element korejske arhitekture. Preslatko centralno dvorište postiže dvostruku potrebe klijenata za privatnošću i otvorenim prostorom, uz pružanje dinamične prirodne estetike.

Kuća „GaOnJai“ je projektovana oko „Madanga“, koji je tradicionalno korejansko unutrašnje dvorište. Raskošni otvoreni prostor ne samo da dodaje živi pejzaž u okrilje kuće, već takođe stvara usamljeni, introvertni prostor u kome stanari kuće mogu da uživaju.

Unutrašnje dvorište je projektovano tako da se mnogi njeni nivoi prilagode postojećoj topografiji terena, a niz ulaza i izlaza u kuću omogućavaju stanarima priogodnu dinamiku i dodaju na povezanosti unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora kuće.

Zakrivljeni konzolni krov, tradicionalno zvan „Cheoma“, štiti kuću od nevremena i enterijere od prekomerne sunčeve svetlosti, a betonski zidovi sa ovalnim dezenom predstavljaju moderenu intrepretaciju tradicionalnih kamenih zidova. Grandizona, moderna ali ipak i tradicionalna, ova korejska kuća sa svojom živom zelenom srži je našla put ka našim srcima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;