Vertikalni vrt sa preko 33.000 biljaka krasi Palatu kongresa Evrope

16.01.2014. | Gizmag

Vertikalna bašta koje pokriva 1.492 kvadratna metra površine je nedavno stvorena u gradu Vitorija u Španiji. Vertikalni vrt, koji krasi zgradu „Palacio de Congresos Europa“ (Palata kongresa Evrope) i sadrži preko 33.000 pojedinačnih biljaka, projektovan je od strane arhitektonskog biroa Urbanarbolismo iz grada Alikantea.

Projekat je zamišljen kao sredstvo za poboljšanje korišćenja energije u samoj zgradi Palate. Očekuje se da će dodavanje zasađene fasade na samoj zgradi povećati njenu toplotnu izolovanost za čitavih 270 odsto.

Kako bi se odražavao lokalni ekosistem, korišćene su biljke koje se mogu pronaći u okolini grada Vitorija, uključujući i močvarnu vegetaciju Salburua, poljoprivrednih polja alave i bukovih šuma koje se nalaze na planinama Vitorija.

Oko dve trećine zasađene površine koristi hidroponski sistem, koji se prati kako bi se kontrolisao razvoj biljaka. Faktori koji se prate uključuju stanje nutrijenata samog supstrata, pH nivoi i vlažnost. Monitoring takođe pomaže u uštedi vode i energije.

„Bili smo iznenađeni koliko se brzo priroda probija kroz vertikalnu baštu, zahvaljujući domaćim biljkama ona je kolonizovana od strane svih vrsta insekata i životinja“, kažu u birou Urbanarbolismo.

Pored samih biljaka koje su smeštene u zgradu, uvijajući metalni ram je umotan oko zgrade kako bi obezbedio podršku za biljke penjačice. Cela struktura vertikalne bašte je dodadno osvetljena noću sa LED osvetljenjem, stvarajući intrigantnu estetiku.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...