INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Njujork: Zelena infrastruktura koja prečišćava kišnicu

13.01.2014. | Inhabitat

Odeljenje za zaštitu životne sredine grada Njujorka je nedavno najavilo planove za postavljanje zelene infrastrukture u Bruklinu kao sredstvo za sprečavanje zagađivanja okoline od strane atmosferskih voda. Predložena zelena infrastruktura će koristiti prirodne sisteme, kao što je zemljište i vegetacija, kao efikasno rešenje za upravljanje atmosferskih voda koje štiti kvalitet podzemnih voda, a takođe i ulepšava komšiluk.

Prilikom prosečnog sunčanog dana, gradski kanalizacioni sistem obradi preko 1 milijardu galona otpadnih voda. Obilne padavine, međutim, mogu da izazovu kanalizacione ispuste, stanje u kojem se netretirana kanalizacija ispušta u životnu sredinu, kontamirajući obližnje vodene površine.

Zelena infrastruktura pruža relativno jeftin i održiv način da se spreči prelivanje kanalizacije putem presretanja, zadržavanja i filtracije atmosferskih oticanja pre nego što stigne do kanalizacione mreže. Primeri zelene infrastrukture uključuju biosvale, duge vegetativne bafere koji usmeravaju atmosfersko oticanje, bašte za kišu i uređena udubljena koja pomažu u zarobljavanju i apsorbciju kišnice.

Iako zvaničnici grada Njujorka tek trebaju da odrede tačne lokacije koje planiraju da zazelene, male zelene tačke su se pojavile u komšiluku da označe potencijalne tačke. U budućnosti, Odeljenje za zaštitu životne sredine grada Njujorka se nada da će zelena infrastruktura biti obavezna i da će integrisati ova održiva rešenja u drugim infrastrukturnim projektima širom grada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;