INFONET-468X60-BANNER

Cunami kuća izgrađena da se suprostavi prirodi

10.01.2014. | Gizmag

Od uragana Katarine do polarnog vrtloga koji je zakopao velike delove Severne Amerike pod snegom, često smo podsećani da kada se ekstremne vremenske prilike zadese, rezultati mogu biti pogubni. Cunami kuća (Tsunami House), projekat arhitektonskog biroa Designs Northwest Architects, je izgrađena da izdrži najgore uslove koje priroda može da izazove: od jakih vetrova, oluja, pa čak do cunamija.

Smeštena u regionu Kamano ostrva, Vašington, SAD, koji je sklon čestim poplavama, nedavno završena dvospratna (plus potkrovlje) kuća na obali sedi na temeljima od 1,5 metara visine koji su projektovani da izdrže cunami talase visoke brzine.

Prizemlje, nazvano „poplavna soba“, je višenamenski prostor koji se može pohvaliti zidovima projektovanim da se razdvoje ako cunami pogodi kuću, ostavljajući na taj način konstruktivni integritet gornjih spratova netaknut.

Glavni životni prostor se nalazi na drugom spratu, a pristupa mu se preko jakih čeličnih stepenica od savijenih ploča. Sprat sadrži kupatilo, kuhinju i trpezariju, glavnu spavaću sobu i spavaću sobu u potkrovlju kojoj se pristupa preko merdevina.

Dekor je izrazito industrijski i ne zahteva puno održavanja, a staklo, drvo i beton najviše dominiraju u enterijeru. Međutim, arhitekte iz biroa Designs Northwest Architects su nastojale da dodaju neku toplinu u glavnim životnim oblastima uz upotrebu kedrovine i obiljem prozora koji obezbeđuju dovoljno prirodnog svetla.

Naravno, mi ćemo zasigurno tek saznati da li je projekat Cunami kuće uspešan ukoliko se desi najgore. Nadajmo se da taj dan, ipak, neće doći.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;