IZOLACIJA-468X60-BANNER

Apartman u Beču sa lažnim svetlarnikom

09.01.2014. | Dezeen

Britanski arhitekta Aleks Graef (Alex Graef) kombinovao je dva art deco apartmana u Beču kako bi stvorio stan sa čistim belim zidovima, restaurisanim hrastovim podovima i nizom veštačkih svetlarnika. Aleks Graef je renovirao dva devetnaestovekovna apartmana da bi stvorio povremeni dom za kolekcionara umetnina. Arhitekta je projektovao niz svetlih prostora sa velikim otvorenim zidovima i ugrađenim policama radi stvaranja prostora za kačenje slika i prikazivanje malih skulptura.

Jedna strana prebivališta sadrži spavaću sobu, biblioteku i kuhinju, dok druga strana smešta dnevnu sobu, trpezariju i radnu sobu. Niz prekolumbijskih skulptura je raspoređeno širom apartmana radi vezivanja prostora zajedno u celinu. Skulpture su sem položajem, dodatno naglašene sa tačkastim osvetljenjem.

„Sloj usmerenog osvetljenja ističe skulpture, od kojih je svaka vidljiva iz pozicije druge, i na taj način usmerava protok kroz prostor“, rekao je arhitekta Graef. Više osvetljenja se nalazi u okviru tri izrezaka u plafonu iznad kuhinje, stvarajući efekat niza svetlarnika.

„Veštački svetlarnici i duboko usečena prigušiva rasveta na plafonu pružaju osnovne uniformisane nivoe osvetljenja u prostoru“, dodao je arhitekta. Originalni pod od hrastovog parketa je restauiran na jednoj strani apartmana, dok druga strana ima novi teraco pod.

Klizna vrata između soba su presvučena u belu tkaninu sa šarom. Kupatilo se nalazi iza novododatih pregrada i karakteriše ga zidovi obloženi tamnim pločicama koji daju kontrasr sa svetlo belom bojom ostatka apartmana.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...