INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Još jedan pogled na novu Slaviju

12.12.2013. | E-kapija

Beograđani su nestrpljivi da saznaju detalje – o rekonstrukciji Slavija priča se već dugo, a od pre nekoliko dana poznate su nam i skice novog ruha. U nastavku saznajte šta donosi usaglašeno i konačno idejno rešenje obnove trga!

Do njega su došli članovi nagrađenih timova sa prošlogodišnjeg konkursa za urbanističko-arhitektonsko rešenje Trga Slavije. Zapravo, svaki od timova bio je zadužen za deo budućeg izgleda Slavije. "Re:act studio" i "4od7 arhitektura" radili su na izmeštanju spomenika Dimitriju Tucoviću i uređenju budućeg platoa kod Narodne banke, za silaze u podzemne pasaže bio je zadužen "Arhitektonski studio Metar", a same podzemne prolaze osmislio je arhitekta Jovan Mitrović sa saradnicima.

Spomenik Dimitriju Tucoviću biće izmešten na plato ispred Narodne banke Srbije, a njegovi posmrtni ostaci preneti u Aleju velikana. Na središtu budućeg platoa biće spomenik, koji će licem biti okrenut ka kružnom toku, a predviđene su interesantne klupe na kojima će prolaznici moći da odmore.

Fasada objekata na uglu Ulice kralja Milana biće obložen staklenim prizmama. Tako će ove stare zgrade, ne baš reprezentativne spoljašnjosti, biti "zaštićene" neobičnom modernom postavkom, saznajemo od Grozdane Šišović iz "Re:act studia".

U podzemni prolaz ulaziće se pokretnim i običnim stepenicama, a za osobe sa invaliditetom predviđena su četiri lifta. Ulazi će biti svedeni i lišeni svih nepotrebnih detalja.

- Naša ideja je bila da na Slaviji, koja je već "pretrpana" sadržajima, ne zauzmemo suviše mesta. Zbog toga je ovo rešenje tako osmišljeno da ima sve ono što je potrebno, ali ne više od toga, odnosno trudili smo se da ne dodajemo nepotrebe detalje. Podzemne i obične stepenice biće odvojene, kao i lift kućice. Iznad običnih stepenica nije planirana ni nadstrešnica, a iznad pokretnih će ona biti od stakla – kaže Nikola Stevanović, arhitekta "Metar studia" za "eKapiju".

Kako je ranije objavljeno, na zidovima podzemnih prolaza će biti postavljeni informacioni i reklamni panoi i u prolazu nisu planirani lokali, tako da će podsećati na pešačke koridore pariskog i londonskog metroa. I da ne zaboravimo, u centru kružnog toka Slavija biće izgrađena - fontana.

Konačnu reč za izgled ima CIP

Ideje koje vam predstavljamo biće utkane u celinu, pa će verovatno morati da pretrpe određene promene - kako će definitivno izgledati prometni beogradski Trg Slavija, znaće se kada CIP završi glavni projekat preuređenja, kao i saobraćajne rekonstrukcije. Iz CIP-a su najavili da bi projekat celokupnog ulepšavanja skvera trebalo da bude završen početkom 2014.

Kada će mašine da zabruje, tek ćemo videti. Početkom godine najavljivano je da bi radovi mogli krenuti na leto 2014, ali konačnu reč daće uprava Grada Beograda. Još se ne zna ni koliko bi posao mogao da košta.

Ipak, ono što ovaj projekat čini izvesnijim od ranijih najava, jeste činjenica da je pre konkursa definisano saobraćajno rešenje za Slaviju, što je bio preduslov za bilo kakve ozbiljnije radove.

Saobraćajna rekonstrukcija Slavije obuhvata ukidanje autobuskih i trolejbuskih stajališta, izmeštanje tramvaja i trolejbusa na obod prstena, uvođenje tri saobraćajna prstena u kružnom toku i još jedne trake u Bulevaru oslobođenja. Ovim rešenjima, prosečno vreme potrebno za prolazak kroz kružni tok biće upola kraće.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;