INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Oponašanje biljaka radi pravljenja plastike

12.12.2013. | Architect Magazine

U poslednjih nekoliko godina, želja da se oponašaju botanički procesi radi ekoloških prednosti je inspirisala „poređenja dizajna“ (design similes), kao što su gradovi koji se ponašaju kao šume, zgrade koje imaju ulogu drveća ili proizvodi koji deluju kao biljke. Iako takva poređenja služe da promovišu idealne ciljeve, oni su teški za primenu u praksi.

Kalifornijska kompanija Newlight Technologies je pronašla način da se postigne ovaj potonji cilj, sa plastikom koja je napravljena tako što imitira metod materijalne proizvodnje biljaka. „AirCarbon“ je vrsta poliestera koji je napravljen od vazduha umesto od nafte.

Kao i kod biljaka, proces „GHG-to-Plastic“ kompanije Newlight zarobljava ugljen-dioksid iz vazduha i izoluje ugljenične i kiseonične elemente. Kompanija onda polimerizuje ugljenik i kiseonik i ponovo ih sastavlja u dugi lanac termopolimera. Dobijena plastika je biorazgradiva, može se reciklirati u više faza, a i ima programabilnu razgradivost.

Prema kompaniji Newlight, ekološke prednosti AirCarbon-a se mogu uporediti sa njegovim ekonomskim prednostima. Kompanija se udružila sa proizvođačem nameštaja KI, kako bi proizveli prvu industrijski proizvedenu stolicu koja je ugljeno negativna. Ova stolica je bila izložena na sajmu Greenbuild 2013.

„Korišćenjem ugljenika koji bi inače bio u vazduhu koji sada dišemo, AirCarbon pretvara svakodnevnu robu u proizvode koji zapravo poboljšavaju životnu sredinu“, rekao je izvršni direktor kompanije Newlight, Mark Herema (Mark Herrema), u saopštenju za štampu. „U kombinaciji sa ekonomskim prednostima koji su mnogo povoljniji od plastike na bazi nafte, AirCarbon ima potencijal da promeni svet.“

Pogledajte video snimak ispod za detaljnije pojašnjenje (napomena: video snimak je na engleskom jeziku):

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

LAUFEN
LAUFEN
ZAPREŠIĆ
www.laufen.hr

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

ROCA
ROCA
ZAPREŠIĆ
www.hr.roca.com

TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;