Aplikacija koja pretvara pametne telefone u 3D skenere

06.12.2013. | Gizmag

Većina nas se navikla na činjenicu da pametni telefoni zamenjuju uređaje kao što su fotoaparati, kamere i muzički plejeri. Međutim, uskoro će oni preuzimati dužnosti tehnologije koja je i sama u povoju - 3D skenere. Istraživači sa Tehničkog Univerziteta u Cirihu (ETH Zurich) su napravili aplikaciju koja omogućava običnom pametnom telefonu da napravi i prikaže trodimenzinalne modele realnog sveta, koji se kasnije mogu dorađivati ili čak i 3D štampati.

Aplikacija navodno radi podjednako dobro u unutrašnjim i spoljašnjim svetlosnim uslovima, uključujući i po slabom osvetljenju koje se često nalazi u muzejima. Korisnici jednostavno upere kameru telefona ka željenom objektu, zatim pomeraju telefon oko subjekta po potrebi, kako bi ga snimili iz različitih uglova. Zatim aplikacija koristi inercijalne senzore telefona da otkrije kada i za koliko se on pomera, i automatski snima slike u skladu sa tim.

Sve kalkulacije se odvijaju na licu mesta, korišćenjem telefonskog GPU-a (jedinica za grafičku obradu). Korisnici zatim mogu videti digitalni model iz različitih uglova, i vratiti se nazad kako bi snimili dodatne snimke ukoliko su propustili neke delove objekta. Ne samo da su slike dobijene, već je i stvarna veličina objekta zabeležena - što je svakako zgodna funkcija ukoliko korisnici planiraju da 3D odštampaju svoju kopiju predmeta.

Aplikacija je trenutno u fazi dobijanja patenta, a može da se pokrene na širokom spektru aktuelnih pametnih telefona. Aplikacija Univerziteta ETH Zurich se može videti u upotrebi u video snimku ispod:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...